Ruska astronautkinja i još tri člana posade stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu

Podijelite vijest

Astronautkinja iz Rusije Ana Kikina i još tri člana posade stigli su jučer na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nakon što su putovali svemirskom letjelicom američke tvrtke SpaceX. 

– Jedva čekamo da se bacimo na posao – rekla je američka astronautkinja Nikol Man (Nicole Mann) nedugo nakon spajanja letjelice sa Svemirskom postajom (ISS).

Bila je to peta redovita misija SpaceX-a na ISS u ime NASA-e, ali prva s ruskim astronautom. Osim Anne Kikine i Nicol Man, posadu nazvanu Crew-5 čine i Japanac Koichi Wakata, te američki astronaut Josh Cassada. Raketa SpaceX poletjela je u srijedu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi, lansirajući kapsulu Dragon u svemir, približivši se ISS-u u četvrtak, nakon 30 sati dugog putovanja.

Članovi Crew-5 provest će oko pet mjeseci u ovom letećem laboratoriju, oko 400 kilometara iznad razine mora na kojem je već sedam astronauta (dva Rusa, četiri Amerikanca i Talijan). Planirano je nekoliko dana primopredaje s četiri člana posade-4, prije nego što budu poslani natrag na Zemlju. Prije dvije sedmice jedan je Amerikanac ruskom raketom Sojuz (Soyuz) poletio prema ISS-u.

Ovaj dugo planirani program razmjene astronauta održan je unatoč vrlo velikim napetostima između Sjedinjenih Država i Rusije od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači. Osiguranje rada ISS-a tako je postalo jedan od rijetkih predmeta suradnje dviju država.