Ruska centralna banka prijavila da im je preostalo još 132 milijarde dolara

rrr 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ruska centralna banka je saopćila da ima rezerve od još 132 milijarde dolara u juanima i zlatu.

Računajući na moguće finansijske i geopolitičke krize, Rusija je rezerve u juanima i zlatu povećala na gotovo polovinu ukupnih rezervi, saopštila je Centralna banka, prenosi RTS.

Centralna banka je saopćila da su kontramjerama, koje su usljedile nakon zamrzavanja ruskih sredstava na Zapadu, ograničene uplate kompanijama iz “neprijateljskih” država.

Vrijednost zapadnih ulaganja u ruske kompanije procjenjena je na najmanje 134 milijarde dolara, ali ta cifra još nije konačna, jer spisak firmi i vrijednost ulaganja u Rusiju nije kompletiran.

Zapadni izvori, istovremeno, tvrde da je sedam država zamrzlo rusku imovinu u vrijednosti od najmanje 284 milijarde dolara.

Od juna do januara, rezerve pod kontrolom ruske centralne banke povećane su sa 585 na 640 milijardi dolara, ali za sada nije poznato gdje se nalazi tih 55 milijardi dolara.

Također, nije jasno na koji će se način ove mjere i kontramjere odraziti na činjenicu da Rusiji za naplatu tokom marta dolazi oko 140 miliona dolara obaveza prema zapadnim finansijskim institucijama.