Ruska firma ne može na vrijeme isporučiti dizalicu za Luku Brčko

Ruska firma ne može na vrijeme isporučiti dizalicu za Luku Brčko

Planirani rokovi druge faze revitalizacije Javnog poduzeća Luka Brčko u čijem se središtu nalazi isporuka nove lučke dizalice iz Rusije, zbog rata u Ukrajini bit će prolongirani.

Direktor JP Luka Brčko, Perica Josić za Radio Brčko je danas kazao da je prvobitno planirani rok za završetak druge faze bio 7. septembar 2022. godine, što je u praksi značilo isporuku dizalice iz Rusije početkom devetog mjeseca ove godine, a što je sada postalo upitno.

– Mi ćemo i danas i narednih dana imati intenzivne sastanke sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj i sa predstavnicima izvođača radova kako bismo utvrdili rokove i kako bi nam oni dali svoja uvjerenja do kada bi točno oni mogli da završe isporuku dizalice – kazao je Josić.

Josić je napomenuo da će od predstavnika Luke na sastanku biti traženo tačno obrazloženje razloga kašnjenja isporuke dizalice, te da dostavljač odredi neki rok u kojemu oni mogu dati garanciju da će to i završiti.

– Mi ćemo sve to sagledati i nakon toga odlučiti koji će biti naši daljnji koraci u traženju rješenja vezano za isporuku dizalice našem poduzeću – pojasnio je Josić.

Inače, treća faza revitalizacije Luke Brčko predviđa rekonstrukciju pruge sa izgradnjom pristupne ceste i taj projekat zvanično je započet 1. augusta ove godine.

– Prije dva dana izvođač, austrijska firma Strabag, je nakon izvođenja geodetskih radova ušla u gradilište i mašine krče šipražje i druge prepreke, a ovih dana očekuje se i početak prvih iskopa – ističe Josić.

Ugovorena cijena za ove radove je oko 13,4 miliona maraka, rok je 485 dana, a očekivanja su da rok bude ispoštovan.

Josić je kazao da Luka uprkos niskom vodostaju Save ima sreću da ovih dana vrši pretovar određene količine uglja koji dolazi željeznicom, a svake nedjelje se pretovari jedna maršruta od 1.000 tona uglja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE