Ruska i Njemačka svemirska agencija prekidaju saradnju

3 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rusija je proglasila kraj svoje saradnje s Njemačkim svemirskim centrom (DLR) kao odgovor na prekid saradnje s njemačke strane.

Odluka DLR-a je uzrokovala nepopravljivu štetu dugoročnom odnosu, koji ima značajan utjecaj na aktivnosti u istraživanju svemira u miroljubive svrhe, rekao je direktor svemirske agencije “Roscosmos”, Dmitrij Rogozin, u pismu koje je objavljeno u Moskvi.

– U tome pogledu, smatram da je daljnja suradnja… nemoguća za sprovođenje zajedničkih eksperimenta na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) – rečeno je u pismu.

ČITAJ JOŠ:  Nijemci traže radnike iz BiH: Plata 2.800 eura, iskustvo i jezik nisu uslov

Također je rečeno da će to utjecati na eksperimente kojima se razvijao sustav za praćenje i predviđanje prirodnih katastrofa.

DLR je u srijedu navečer najavio da prekida saradnju s Rusijom zbog napada na Ukrajinu. Međutim, glasnogovornik DLR-a je rekao da to neće utjecati na ISS jer on spada pod nadležnost Evropske svemirske agencije (ESA) i američke svemirske agencije NASA-e.

GODISNJICA
MARKETING