Ruska vakcina protiv Covida-19 ima najblaže nuspojave

Šef katedre za patologiju na Sečanovskom univerzitetu u Moskvi i član pregovaračkog tima za nabavku ruskog cjepiva Sergej Boljević kazao je kako očekuje da rusko cjepivo “Sputnik V”, čije će veće količine uskoro stići u Crnu Goru, dobije dozvolu i za upotrebu u Evropskoj uniji.

On je pojasnio kako je dokazano da cjepivo “AstraZeneca” obrazuje zgrušavanje krvi, ali da najteže posljedice teških alergijskih reakacija izazivaju “Pfizerova” i “Modernina” cjepiva, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Boljević je kazao da će Crna Gora uskoro dobiti preostalih 40.000 doza ruskog cjepiva “Sputnik V”, koje su ugovorene.

U Crnu Goru je dosad stiglo 24.000 doza cjepiva “AstraZeneca” od ukupno 84.000 kupljenih preko COVAX programa, 30.000 doza kineskog cjepiva “Sinopharm” i 14.000 doza ruskog Sputnik V (4.000 doniranih iz Srbije i 10.000 od 50.000 ugovorenih iz Rusije). Ministarstvo zdravlja je ranije najavilo da je ugovoreno oko 50.000 doza cjepiva Pfizer, ali one još nisu stigle u državu.

– Osobe koje se cijepe Sputnikom mogu imati blaga neželjene simptome u vidu bola u ruci, zglobovima i mišićima, javlja se i temperatura do 38 stepeni. Ti simptomi mogu da traju od nekoliko sati do maksimum jedan dan. U odnosu na sva cjepiva, nuspojave kod “Sputnika” su najblaže. Kada je riječ o cjepivu “AstraZeneca”, dokazano je da je ona efikasna do 70 posto kod građana do 55 godina života. Da izaziva obrazovanje trombova, odnosno zgrušavanje krvi to je također dokazano. Ne znam šta je razlog, ali građani treba da znaju da je “AstraZeneca” rađena na virusu kod majmuna, a “Sputnik” na virusu kod čovjeka. Zbog teških pak alergijskih reakcija od cjepiva “Pfizer” i “Moderne”, događalo se da ljudi umiru od nuspojava – ustvrdio je uz ostalo Boljević.

IZVORAvaz
Prethodni članakMigrantski centar u Blažuju potencijalna je ekološka i COVID bomba
Sljedeći članakManekenka odlučuje gdje će Aguero nastaviti karijeru