Ruska verzija McDonald’sa započela s radom, otkriveno i pod kojim imenom će poslovati

Nakon što se McDonald’s u potpunosti povukao s ruskog tržišta, danas je u ovoj državi, na nacionalni praznik, započeo s radom domaći lanac restorana koji bi trebao predstavljati zamjenu poznatoj američkoj kompaniji.

Na Puškinovom trgu u Moskvi, na mjestu gdje se prije 31 godinu otvorio i prvi McDonald’s u Rusiji, građani su danas mogli prisustvovati otvaranju domaće verzije ove kompanije koja će nositi ime “Ukusno i tačka”.

“Otvaranje restorana pod novim brendom zainteresovalo je građane pa se danas na Puškinovom trgu okupili brojni građani. Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin koji je održao govor rukovodstvo i osoblju restorana”, piše BBC.

Između ostalog, Sobjanin je građanima čestitao Dan Rusije kao i otvaranje novog domaćeg lanca restorana.

“Čestitam praznik i otvorenje restorana. Brinuli smo se za vas, za sudbinu zaposlenih i onih koji su vas snabdijevali proizvodima. Naravno, brinuli smo i za stotine hiljada posjetilaca koji su zavoljeli vaše proizvode. Osim promjene brenda i znaka, sve će biti isto. Hvala vam puno što ste bili strpljivi, bilo je jako važno održati ovu mrežu”, rekao je Sobjanin.

Iako je Sobjanin rekao kako će u restoranu sve podsjećati na McDonald’s, rukovodstvo novog lanca saopćilo je kako će se dosta stvari promijeniti. Primjera radi, umjesto Coca-Cole, posjetioci će imati priliku uživati u domaćim gaziranim pićima.

“Neki naši dobavljači napuštaju rusko tržište i tražit ćemo zamjenu. Imamo određene zalihe Coca-Cole, radit ćemo s njima neko vrijeme. Trenutno je u toku tender za odabir novog dobavljača”, rekao je generalni direktor kompanije Oleg Paroev.

Također, jelovnik restorana koji su se otvorili na mjestu McDonald’sa ostao je isti kao i u slučaju američke kompanije s tim što su nazivi jela promijenjeni, odnosno s njih je uklonjen prefiks “Mac”.

Prema riječima novog vlasnika kompanije Aleksandra Govora,danas će širom Rusije biti otvoreno 15 restorana pod nazivom “Ukusno i tačka”, dok će sutra biti otvoreno još 50 restorana. Do kraja juna, kompanija je planirala otvoriti oko 200 restorana koji su se nalazili na mjestu McDonald’sa.