Ruska vojska u Ukrajini zarobila Hrvata 

5B4BDF30 50A1 4AB8 9858 746A802C5EFC
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ruska televizija RT objavila je snimku zarobljenog hrvatskog državljanina koji se borio u redovima ukrajinske vojske. 

Bio je pripadnik brigade koja se nalazila u Mariupolju, a njegovo zarobljavanje su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, prenosi Index.hr.

– MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije – kažu iz ministarstva.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.513.0_hr.html#goog_589993008

Ušao u vojsku zbog državljanstva

Na snimci koju je objavio RT zarobljeni Hrvat V.P. kaže da je zarobljen tokom pokušaja bijega iz opkoljenog grada zajedno s nekolicinom drugih boraca.

– Napuštali smo Mariupolj i hodali smo pješice 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbjegavali svaki mogući kontakt – rekao je on.

Plan je propao kada je skupina naletjela na ruski topničku jedinicu i predala joj se.

Rekao je i da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio ukrajinsko državljanstvo. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronte u Donbasu bila “stacionarna”.

Nije imao pravo borbeno iskustvo

– Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine – rekao je ovaj Hrvat.

Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Insistirao je da nije imao pravo borbeno iskustvo.

– Pet godina sam bio pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe – naveo je V. P.

Dodao je i da je imao malo iskustva iz prve ruke s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov.

Avaz