Ruski analitičar: Vojni vrh države je užasnut Putinovim zahtjevom za ofanzivom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ruski analitičar tvrdi da je vojni vrh “užasnut” zahtjevom Vladimira Putina za hitnom novom vojnom ofanzivom na više frontova u Ukrajini. Strahuju od novog pokolja budući da nove analize pokazuju da je Kremlj izgubio ukupno više od 175.000 vojnika u ratu.

Putinov zahtjev da njegov ratni vrhovni general Valerij Gerasimov pokrene “napad u nekoliko smjerova odjednom” izazvao je duboke podjele u vrhovnom štabu, tvrdi politički analitičar Valery Solovey.

ČITAJ JOŠ:  Ko je novi ministar odbrane Ukrajine? U minutu predvidio početak invazije

“Glavni štab vojske prestrašen je uputama vrhovnog komandanta Putina. Ne pretjerujem. Oni su užasnuti. Boje se da će izgubiti preostale oružane snage u pokolju u koji su uvučeni po njegovom nalogu. Uprkos tome što viši komandanti gube nadu u pobjedu, oni će poslušati Putina”, kazao je Solovey.

Dodaje da je ofanziva planirana za mart. A Gerasimov, blizak saveznik ministra odbrane Sergeja Šojgua navodi se kao “najsposobniji od svih ruskih generala”.

Ipak u vrhovnom štabu se boje da neće stići na vrijeme, jer bi Ukrajina mogla dobiti novo oružje.

ČITAJ JOŠ:  Na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije

“Zato je sada posljednja prilika da pokušamo napasti Ukrajinu, ali ne s ciljem pobjede. Ovo je vrlo važno razumjeti. Više ne postoji takav cilj. Cilj je sasvim drugačiji, završiti to na častan način. Odnosno postići mir”, ističe Solovey i dodaje kako je cilj zadržati Donbas i Krim.

Njegova je analiza daleko od javnog stajališta Kremlja koji insistira na tome da Putinova vojna avantura ide po planu.

Ova vijest dolazi nakon što je Telegram kanal General SVR objavio da su gubici u ruskoj vojsci veći od 126 500 što je povećanje od 20.000 u odnosu na kraj prošle godine.

ČITAJ JOŠ:  Izvještaj WHO-a o humanitarnoj krizi u Ukrajini izazvao sukob SAD-a i Rusije

Pored toga, više od 44.000 boraca je ubijeno u prokremaljskim privatnim vojnim vojskama koje djeluju u Ukrajini, u prvom redu grupe Wagner.

Klix

GODISNJICA
MARKETING