Naslovnica Vijesti

Ruski četnik koji se borio u BiH o agresiji na Ukrajinu i Putinovim potezima

1ea5fb439e4ba5240d27d6355834e776
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo to da se na službi ne smije piti. Prvi moji utisci iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat izgleda kao “veliki Bejrut”. Kad sam došao u Bosnu, tamo se puno pilo, od čega je bilo samo štete.

Izjavio je to 1998. u moskovskom sedmičniku Igor Girkin Strelkov, bivši vođa proruskih separatista u Ukrajini, koji je javno priznao na Telegram kanalu da je ruska vojska u Ukrajini poražena.

– Putinove trupe nisu postigle ni jedan strateški uspjeh u ni jednoj oblasti, a ukrajinski borci uspješno vode kontranapad – izjavio je.

Igor Girkin, poznat pod ratnim imenom Strelkov, od ranije je na crnoj listi SAD-a i EU-a zbog svoje uloge u aneksiji Krima 2014., kao i zbog toga što je jedno vrijeme bio vojni lider proruskih separatista koji su se borili protiv snaga Kijeva u Donjecku u istočnoj Ukrajini.

ČITAJ JOŠ:  Tri dokaza da Rusi najmerno gađaju civile u Ukrajini: Cilj je sada jasan, ovo je plan

Strelkov je preuzeo odgovornost za rušenje aviona 2014. iznad istočne Ukrajine, kad je poginulo 295 ljudi. U aprilu 2014. godine, nakon što je ukrajinska privremena vlada rekla da će poslati trupe da suzbiju pobunu proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, Strelkov je s još 50 ljudi prešao rusko-ukrajinsku granicu i izazvao dovoljno haosa da rusku vojsku uvuče u sukob koji je Vladimir Putin izbjegavao sve do prošlog mjeseca. Zbog toga je tad Strelkov bio marginaliziran.

Uz to, Strelkov je bio i na strani Vojske Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Bio je pripadnik Prvog kozačkog polueskadrona, kasnije je ratovao na području Prače, a zatim i na području Sarajeva. Prema navodima koje je objavio u svom dnevniku, ratovao je do marta 1993. A kako je sam priznao, često je bio pod utjecajem alkohola te je zbog toga bilo i žrtava s njihove strane.

ČITAJ JOŠ:  Sutra izuzetno toplo vrijeme, temperatura i do 36 stepeni Celzijusovih

Tužilaštvo BiH nikada nije detaljno istražilo ulogu ruskih plaćenika u našoj zemlji, iako postoji niz sumnji da su Rusi počinili ratne zločine, posebno na području Sarajeva i istočne Bosne, prije svega nad Bošnjacima u Višegradu i Goraždu.

Igor Girkin je svoj teroristički put počeo u Bosni i Hercegovini, najvjerovatnije u zimu 1992. godine. Tada je zajedno sa još nekoliko ruskih plaćenika, preko fantomskog ureda ruske vlade za humanitarnu pomoć Srbima, čije je sjedište bilo u Beogradu, stigao u Bosnu i Hercegovinu. Girkin se odmah pridružio Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu, koji je ratovao na području istočne Bosne, a uglavnom je bio stacioniran u Višegradu.

ČITAJ JOŠ:  Desetine hiljada vjernika danas stižu u Blagaj na derviški mevlud

Riječ je o jednom od ukupno tri plaćenička odreda unutar Vojske Republike Srpske koji su činili Rusi. Prvi odred formiran je u Trebinju u septembru 1992. godine, pod komandom Valery Vlasenkoa. Drugi ruski dobrovoljački odred formiran je 30. novembra 1992. godine u Višegradu.

Ovaj odred bio je u sastavu Višegradske brigade Vojske RS-a. Ratovali su pod imenom Carski vukovi i komandom Alexandar Makhareva zvanog As. Nakon raspada ovog odreda na brdima iznad opkoljenog Sarajeva u oktobru 1993. godine osnovan je Treći ruski dobrovoljački odred, kojim je komandovao Aleksandar Škrabov.

GODISNJICA
MARKETING

Total
8
Share