Ruski gas nastavlja stizati u Evropu uprkos prijetnjama

Screenshot 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iako je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije najavio kako će se evropskim zemljama obustaviti isporuka plina ukoliko se isplate ne budu vršile rubljama, opskrba gasom i dalje je nepromijenjena, javlja Reuters.

Pregovori o prestanku rata u Ukrajini nastavit će se videolinkom dok ukrajinske snage nastavljaju napredovati na tlu u protunapadima na rusku vojsku nakon što je razbijen obruč opsade oko nekih gradova na sjeveru i istoku. Rusija tvrdi da je svoj fokus prebacila na jugoistok gdje se nalaze sepataristi koji joj daju podršku još od 2014. godine.

Medijska platform koja se bavi praćenjem događaja u svijetu enegenata Natural Gas World javlja kako je Indija dvostuko povećala cijene lokalno proizvedenog plina te da se cijene povećavaju diljem svijeta kao rezultat potencijalne energetske krize.

Zapadne sankcije nametnute Rusiji a koje joj onemogućavaju da učestvuje u velikom dijelu svjetske trgovine ne odnose se i na uvoz nafte ili gasa. Nakon što je za rok isplate isporučenog plina određen petak, države koje kupuju ovaj energent i plaćaju ga u eurima nemaju namjeru mijenjati ugovorne odredbe na način da se odredbe isplate promijene u korist ruske državne valute.Kroz glavna dva gasovoda Sjeverni tok 1 preko Baltičkog mora i preko Ukrajine u Slovačku plin se i dalje dostavlja. Preko toka Yamal-Europa koji ide preko Bjelorusije, tok je promijenjen i sada je pravac isporuke iz Njemačke ka Poljskoj ali to se ranije već događao i nužno nije razlog za zabrinutost.

Iz Gazproma javljaju kako nastavljaju opskrbu Evrope plinom preko Ukrajine u skladu sa potraživanjima klijenata koji trenutno iznose 108.4 miliona kubnih metara.