Screenshot 4 1225 28


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ruski lijek koji je po entitetskoj liniji podijelio Komisiju za lijekove BiH i čija je registracija dozvoljena odlukom direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka – nikada nije ni stigao u našu zemlju, potvrđeno je za Klix.ba.

Naime, sporni lijekovi biosimilar iz Rusije i pored toga što njihovu registraciju u BiH nije odobrila nadležna komisija u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva trebala su biti registrovana u našoj zemlji, jer je u martu prošle godine Zolak odlučio “presjeći” i sam izdati dozvolu bez obzira na to što se suprotstavljenje strane u Komisiji za lijekove nisu usaglasile.


Problem registracije spornih lijekova iz Rusije posebno glasno je isticalo Udruženje inovativnih proizvođača koje je navelo da pomenuti lijekovi nisu registrovani ni u jednoj zemlji u regiji, ali i da direktor nema zakonske ovlasti da bez većinske odluke Komisije za lijekove izda rješenje o registraciji.

Skoro godinu kasnije pitali smo Agenciju za lijekove BiH da li se navedeni ruski lijek nalazi na tržištu naše države.

Nakon uvida u službenu evidenciju ove agencije, ovim putem vas obavještavamo da se nosilac dozvole za stavljanje lijeka u promet (ovlašteni zastupnik) nije obratio Agenciji zahtjevom za kontrolu prve serije lijeka, što posljedično znači, a u skladu sa članom 29. zakona da predmetni lijekovi nisu došli i nisu se našli na tržištu Bosne i Hercegovine“, navodi se u odgovoru za Klix.ba.

Zbog čega se ovlašteni zastupnik nikada nije obratio agenciji zahtjevom za kontrolu prve serije lijeka, a nakon toliko borbe među članovima Komisije za lijekove, nije poznato.


Ono što jeste poznato, a o čemu smo pisali, jeste da bi potencijalni uvoz ruskih lijekova koji nemaju certifikat Evropske agencije za lijekove (EMA) otvorio vrata trećerazrednih medikamenata.

Dok su iz Federacije BiH zagovarali da samo lijekove koje je odobrila EMA treba staviti u upotrebu, iz RS-a su sve pravdali cijenom uz poruku da treba osigurati i jeftinije vrste lijekova.

Klix