Ruski milijarder pozvao na prekid krvoprolića u Ukrajini: Rat nikad ne može biti odgovor

Screenshot 10 7

Mihail Fridman, jedan od najbogatijih ljudi Rusije, rekao je da je rat u Ukrajini tragedija i pozvao da se krvoproliće prekine nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju punog razmjera na ovu zemlju. U pismu koje je u petak poslao osoblju njegove privatne investicijske kompanije LetterOne sa sjedištem u Londonu, a koje prenosi Financial Times, milijarder je rekao da je “ubijeđen” da “rat nikada ne može biti odgovor”.

“Rođen sam u zapadnoj Ukrajini i tamo sam živio do 17. godine. Moji roditelji su državljani Ukrajine i žive u Lavovu, mom omiljenom gradu”, napisao je Fridman u mailu.

“Ali, također sam proveo veći dio svog života kao građanin Rusije, gradeći i razvijajući preduzeća. Duboko sam vezan za ukrajinski i ruski narod i vidim trenutni sukob kao tragediju za oboje”, poručio je.

Fridman je nastavio kazavši da neće davati političke izjave, te da je on biznismen sa odgovornostima prema hiljadama svojih zaposlenika u Rusiji i Ukrajini.

“Međutim, uvjeren sam da rat nikada ne može biti odgovor. Ova kriza će koštati živote i oštetiti dva naroda koji su braća stotinama godina”, poručio je.

“Iako rješenje izgleda zastrašujuće daleko, mogu se pridružiti samo onima čija je žarka želja da se krvoproliće završi. Siguran sam da moji partneri dijele moje mišljenje”, dodaje u mailu.

Fridman koji inače izbjegava političke izjave je prvi ruski biznismen koji je progovorio protiv sukoba usred priprema za opsežne sankcije SAD-a, Velike Britanije i EU protiv oligarha sa značajnim prisustvom na zapadu.

Nakon Fridmanove izjave, drugi oligarh – pro-putinovski metalski magnat Oleg Deripaska, kojem su SAD uvele sankcije – objavio je kratku izjavu u kojoj poziva na okončanje rata.

“Mir je veoma važan! Pregovori moraju početi što je prije moguće!”, Deripaska je napisao na Telegramu.

Roman Abramovič, ruski oligarh koji je vlasnik fudbalskog kluba Chelsea, rekao je u subotu da ustupa “upravljanje” klubom engleske Premijer lige njegovoj dobrotvornoj fondaciji.

Iako je nekoliko istaknutih Rusa izrazilo svoje protivljenje ratu, oni uglavnom dolaze iz redova zabavljača kao što su glumica Liya Akhedzhakova, televizijski voditelj Ivan Urgant i novinari, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Dmitrija Muratova.

Poput Fridmana, većina poznatih ličnosti je izbjegla da direktno kritikuje Putina ili da okrivi Rusiju za početak rata, umjesto toga su odabrali da pozivaju na opštiji prekid neprijateljstava.

Fridman i njegovi partneri posjeduju Alfa-Bank, najveću rusku privatnu banku, kao i lanac supermarketa X5, najveći u zemlji, i mobilni operater Veon.

Njihov značaj za rusku ekonomiju naglašen je u četvrtak kada je Petr Aven, Fridmanov poslovni partner, prisustvovao okruglom stolu vrhunskih oligarha i čelnika državnih kompanija u Kremlju, gdje je Putin ponudio svoje obrazloženje za početak sukoba i razgovarao o mjerama za ublažavanje zapadnih sankcija.

SAD i EU stavili su Alfa-Bank pod sankcije koje ograničavaju njenu sposobnost da privuče dužničko finansiranje na međunarodnim tržištima, ali ne idu toliko daleko do mjera koje se koriste za blokiranje velikih državnih zajmodavaca kao što je VTB iz globalnog finansijskog sistema.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakUkrajinski Kabinet ministara kaže da su ruske snage smanjile tempo svoje ofanzive na Ukrajinu
Sljedeći članakPomoć da napuste Ukrajinu zatražilo 13 državljana BiH