Ruski špijun ukrao nacrte za AstraZenecu, iskoristili ih da naprave Sputnjik V

as 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rusija je danas optužena da je koristila špijuna u Velikoj Britaniji kako bi ukrala nacrte za proizvodnju vakcine Oksord/AstraZeneca kako bi Vladimir Putin mogao stvoriti vlastitu, sumnjivo sličnu vakcinu Sputnjik V i pobijediti u trci za proizvodnju prve efikasne vakcine protiv koronavirusa na svijetu, piše Daily Mail.

Sigurnosni izvori imaju dokaze da je krtica iz Moskve u Velikoj Britaniji fizički uspjela doći do tajnih nacrtta za proizvodnju vakcine,ali i dalje nije jasno je li to bio dokument iz laboratorije ili tvornice farmaceutskog giganta ili bočica gotovog lijeka koja je potom prokrijumčarena iz zemlje za analizu.

Ministar unutarnjih poslova Damian Hinds izjavio je danas da ne može komentirati slučaj, ali također nije ništa ni porekao.

– Pošteno je pretpostaviti da zasigurno postoje strane države koje bi stalno htjele doći do osjetljivih informacija, uključujući komercijalne i naučne tajne i intelektualno vlasništvo – izjavio je Hinds.

Špijuni MI5 upozorili na ponovne ruske sajber napade

Špijuni MI5 već su rekli da su ruski hakeri ponovo pokušali da izvedu sajber napad na Univerzitet Oksford. Oni su počeli sa napadima u martu 2020. godine, otprilike mjesec dana nakon što su britanski naučnici objavili da su započeli s razvojem vakcine.

U aprilu prošle godine Oksford/AZ su najavili da počinju sa prvim ispitivanjima na ljudima. Ali već sljedećeg mjeseca, Moskva je rekla da su izmislili vlastitu vakcinu i u avgustu Vladimir Putin je u toku TV obraćanja ruskom narodu rekao da je zemlja pobijedila u globalnoj trci ko će prvi proizvesti efikasnu vakcinu protiv koronavirusa.

Kasnije se pokazalo da Sputnjik V radi na potpuno isti način kao britanska vakcina. Obje su virusne vakcine, što znači da obje koriste drugi uspavani virus za prijenos imunološkog agensa koji zatim uništava koronavirus. Vremenski okvir događaja sugerira da je Moskva mogla uzeti nacrt tokom prvih testiranja vakcine na ljudima u Velikoj Britaniji.

Rusija ima najbolje špijune

Postavlja se i pitanje i o rangu krtice i da li je on uhapšen. Izvori su za The Sun rekli da je britanskim ministrima rečeno da imaju dokaze da su špijuni koji rade za Kremlj ukrali nacrt za vakcinu protiv koronavirusa od multinacionalne farmaceutske kompanije kako bi dizajnirali svoju vakcinu.

-Mislim da se moramo ozbiljno pozabaviti ruskom i kineskom špijunažom. Bilo da kradu dizajn za AstraZenecu ili nas ucjenjuju energijom od strane ovih autoritarnih i totalitarnih režima, moramo im se posvetiti – izjavio je poslanik Tori Bob Sili (Tory Bob Seely) stručnjak za ruske poslove.

Konzervativni istraživač Endrju Bridžen (Andrew Bridgen) je izjavio:

-Znamo da Velika Britanija ima najbolje naučnike i istraživačke kapacitete, ali Rusija vjerovatno ima najbolje špijune-.

GODISNJICA
MARKETING