Portal 072info

Ruski vojnici koji su bili u BiH opet su tema: Parlamentu objašnjeno kako su dobili dozvolu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, preciznije zastupniku Damiru Arnautu (Naša stranka) stigao je odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na čijem čelu je ministrica Bisera Turković na niz pitanja u vezi sa ruskih vojnih tehničara 11. aprila u Banjoj Luci gdje su izvršili poslove dezinfekcije.

Arnaut se, naime, pozvao na informaciju da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH 11. aprila dalo saglanost za slijetanje aviona na Aerodrom Banja Luka uprkos činjenici što je stajala oznaka RFF8051/8052, a RFF je zvanična oznaka za avione zračnih snaga Ruske Federacije.

Stoga je, između ostalog, upitao ministricu Biseru Turković, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, da li je bilo upoznato o ovoj činjenici te zbog čega je izdalo saglasnost bez odluke Predsjedništva BiH.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Iz Ministarstva vanjskih poslova su naveli da su na zahtjev Ambasade Rusije dali saglasnost za prelet odnosno slijetanje aviona nakon čega je obavijstilo Ministarstvo sigurnosti i Graničnu policiju BiH.

Nadalje iz ovog ministarstva navode da nisu imali obavezu obavijestiti o tome Predsjedništvo BiH već tražiti saglasnost Ministarstva odbrane BiH.

“Izdavanje dozvole za slijetanje ne znači da je MVP dalo dozvolu za prelezak državne granice osoblja, putnika ili tereta već je to u isključivoj nadležnosti Granične policije, UIO i Ministarstva sigurnosti BiH”, navodi se u odgovoru MVP-a.

Treba naglasiti da je na adresu MVP BiH stigao i zahtjev ruske ambasade kako bi ruskih vojni tehničari bili upućena u Mostar da dezinfikuju Sveučilišnu kliničku bolnicu, na molbu lidera HDZ-a Dragana Čovića.

MVP je kao i prošli put zatražilo saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH. No ovaj put je Ministarstvo sigurnosti odlučivanje dalje prebacilo na nivo Predsjedništva BiH koje pak nije dalo saglasnost.

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Država BiH usljed nemara mora platiti 1.000 KM zbog otkazane Čovićeve posjete Poljskoj

072info.com

Britanci upozorili državljane na BiH: Čuvajte se mina, odrona, zagađenog zraka, džeparoša…

072info.com

Koronavirus ušao u Ministarstvo vanjskih poslova BiH, zaražene dvije osobe

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6