Ruski zastupnik poručio Poljskoj: Vi ste sljedeći. Švedska i Balkan već se pripremaju

Ruski zastupnik poručio Poljskoj: Vi ste sljedeći. Švedska i Balkan već se pripremaju

Ruski zastupnik i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina sugerirao je tokom nedavnog televizijskog nastupa da bi Rusija mogla napasti Poljsku.

“Imam pitanje za vas, momci sa Zapada, što ćete učiniti u vezi s tim?”, zapitao se Aleksej Žuravljov. “Jako dobro znate da je Ukrajina gotova. Što dalje? Švedska se priprema, ali i Balkan. Poljaci su se malo stišali, vjerovatno su počeli shvatati da su oni sljedeći. Naravno, nemamo iluzija, ali jasno nam je da se svi oni spremaju za sljedeću fazu rata”, rekao je.

Jedan važan faktor koji Žuravljov nije primijetio jest da je Poljska, za razliku od Ukrajine, članica NATO-a, kojem se službeno pridružila 1999. Napad na Poljsku doveo bi do toga da se ostale članice NATO-a pridruže jer član 5. kaže da se agresija na jednog člana smatra napadom na sve.

Krajem prošlog mjeseca Poljska je mobilizirala trupe nakon što je “neidentificirani objekt” prešao njenu granicu iz smjera Ukrajine. Ovaj incident dogodio se tokom, kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao, masivnih raketnih napada koje je izvela Rusija.

Glasnogovornik poljskog ministarstva odbrane rekao je tada za Newsweek da je “trenutno u toku potraga za objektom” i dodao da je poljsko operativno zapovjedništvo “u stalnom kontaktu s ukrajinskom stranom”.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE