Ruski zvaničnik o korištenju nuklearne bombe: “Sve piše u vojnoj doktrini”

Na pitanje hoće li Rusija isključiti preventivni taktički nuklearni napad na Ukrajinu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova rekao je u utorak da je odluka o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja jasno navedena u ruskoj vojnoj doktrini, javlja RIA.

“Imamo vojnu doktrinu – tamo je sve napisano”, rekao je Aleksandar Gruško, a prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

Ruska službena načela vojnog razmještaja dopuštaju upotrebu nuklearnog oružja ako se ono – ili druge vrste oružja za masovno uništenje – koriste protiv nje, ili ako se ruska država suoči s egzistencijalnom prijetnjom od konvencionalnog oružja, piše Reuters.

Odluka o korištenju ruskog nuklearnog arsenala, ostaje na ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ruska invazija ubila je hiljade ljudi, raselila gotovo deset miliona i izazvala strah od šire konfrontacije između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država – daleko najvećih nuklearnih sila svijeta.

Direktor Centralne obavještajne agencije SAD-a William Burns rekao je u subotu da Putin vjeruje da si ne može priuštiti gubitak u Ukrajini i upozorio da Zapad ne može zanemariti rizik da Moskva upotrijebi taktičko nuklearno oružje.

“Mi kao obavještajna zajednica u ovom trenutku ne vidimo praktične dokaze ruskog planiranja za raspoređivanje ili čak korištenje taktičkog nuklearnog oružja”, rekao je Burns.

Ipak, upozorio je da su “ulozi za Putinovu Rusiju vrlo visoki”.

U dekretu koji je Putin potpisao 2. juna 2020. navodi se da Rusija svoje nuklearno oružje gleda kao “isključivo sredstvo odvraćanja”.

Ponavlja frazeologiju vojne doktrine, ali dodaje detalje o četiri okolnosti pod kojima bi bio naređen nuklearni napad.

To uključuje pouzdane informacije o napadu balističkih projektila na Rusiju i neprijateljskom napadu “na kritična državna ili vojna postrojenja Ruske Federacije, čije bi onesposobljavanje dovelo do ometanja odgovora nuklearnih snaga”.

Prethodni članakBill Gates o globalnoj ekonomiji: Mnogo sam zabrinut
Sljedeći članakTihi bojkot ili taktika: Hoće li biti osiguran novac za provedbu Općih izbora?