Portal 072info

Rusko bombardiranje Sirije moglo bi biti ratni zločin

People carry an injured girl after the Russian air strikes in Sukeri region of Aleppo, Syria on November 08, 2015. (Ahmed Muhammed Ali - Anadolu Agency)

Rusko bombardiranje Sirije moglo bi biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima, objavila je u utorak organizacija Amnesty International (AI), iznijevši ono za što tvrdi da su dokazi da je vazdušnim napadima prekršeno humanitarno pravo.

“U ruskim vazdušnim napadima u Siriji ubijene su stotine civila i pričinjena golema šteta u stambenim četvrtima, u kojima su uništeni stambeni objekti, jedna džamija i pijaca te medicinski objekti… Postoje dokazi da se tim napadima kršilo humanitarno pravo”, stoji u izvještaju AI.

“Dojam je da su ciljevi nekih ruskih napada bili izravno civili i civilna imovina jer su izvedeni u stambenim područjima u kojima nema vidljivih vojnih ciljeva, a povremeno su napadane i medicinske institucije”, stoji u pisanoj izjavi direktora programa AI za Bliski istok i sjevernu Afriku Philipa Luthera.

“Ti napadi mogli bi biti ratni zločini”, naglasio je Luther.

U izvještaju AI upozorava na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjeno kasetno streljivo i nenavođene projektile u nastanjenim područjima i zahtijeva od nje da to prestane činiti. AI kao jedan od najtežih izgreda navodi napad trima projektilima na vrlo prometnu pijacu u Arihi u Idlibu, pri čemu je ubijeno 49 ljudi.

U drugom napadu je “15. oktobra ubijeno najmanje 46 civila, od kojih 32 djece i 11 žena koji su se sklonili u podrum jedne zgrade” u selu al-Ganto u pokrajini Homs.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je objavio da je od kraja septembra do 21. decembra u ruskim napadima ubijeno 2.132 ljudi, međui kojima 710 civila, pri čemu su 104 bile žene, a 161 djeca.

ba.n1info.com

Podijelite članak