Rusko ministarstvo vanjskih poslova: Vratili smo ikonu BiH, a mediji nas napadaju

Screenshot 2 1875 13

O ikoni koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu nakon brojnih napisa u medijima i osuda javnosti, sada se oglasilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova koje je medije optužilo za napad na reputaciju ove države. “Primijetili smo određeno medijsko uzbuđenje zbog pitanja vlasništva ikone svetog Nikole Čudotvorca koju je Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tokom posjete Sarajevu 14. i 15. decembra 2020”, kazali su iz ruskog ministarstva na samom početku saopćenja.

Dalje navode da je cijela pompa oko ukradene ukrajinske ikone nastala s ciljem “podmirivanja političkih računa u BiH i diskreditovanja Rusije”, a da su oni, s druge strane, sasvim uredno ikonu vratili kako bi bh. vlastima poslužila u daljoj istrazi i utvrđivanju istine o tome kako je dospjela na tlo BiH.


“Uprkos činjenici da je Rusija ikonu vratila diplomatskim kanalima kako bi se razjasnilo njeno porijeklo, bh. mediji i mediji nekih drugih zemalja i dalje šire neutemeljena nagađanja o ikoni što predstavlja svojevrsan napad na reputaciju Rusije. Šireći insinuacije zasnovane samo na nagađanjima, masovni mediji vođeni dnevnim redom manipulišu ovom pričom kako bi podmirili političke račune u Bosni i Hercegovini i diskreditovali našu zemlju u očima svoje publike“, rekli su iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Konstrukcije o tome kako je Milorad Dodik došao do ikone nazvali su “prljavom igrom u medijskoj areni” i naglasili kako još uvijek “nije dostavljen nijedan dokaz da je Dodik nezakonito nabavio ikonu”.

“Novinari kreiraju svoje priče o porijeklu ikone i predstavljaju ih kao tačne informacije radije nego da sačekaju zvanične izvještaje institucija u BiH (a i Tužilaštvo je preuzelo slučaj)”, rekli su oni.

Na kraju iz ruskog ministarstva navode da su mediji iz BiH, po uzoru na Zapad, “spremni upotrijebiti i najneprimjerenije izgovore o proruskoj propagandi”.

Uz oštre riječi upućene bh. javnosti, očigledno zbog velikog pritiska i na samu Rusiju koja je na neki način učesnik u ovoj aferi, objavili su i fotografije tekstova koji su dolazili iz naše države.


Ova afera, koju je javnosti otkrio Klix.ba, ima utjecaj i na ruski ugled s obzirom na to da su mnogi svjetski mediji pisali o ikoni, a da su ukrajinski mediji Lavrova optužili da je pokazao pretenzije za ukrajinskom teritorijom samim tim što je prihvatio poklon iz Luganjska.

Klix.ba

Prethodni članakHoće li doći do ponovnog brojanja glasova u Mostaru: Bakalar poručio da to ne bi bila loša ideja
Sljedeći članakSenidah sprema novi album: Merlina smatram velikom inspiracijom