Rusmir Isak, direktor KPZ Zenica, odao počast žrtvama zločina u Ahmićima

Rusmir Isak, direktor KPZ Zenica, odao počast žrtvama zločina u Ahmićima

Rusmir Isak, direktor Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa u Zenici, prisustvovao je danas godišnjici obilježavanja masakra u Ahmićima.

Podsjetimo, u akciji kodnog naziva “48 sati pepela i dima” najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 82-godišnja starica.

U petak, 16. aprila 1993. godine, u 5.30 sati, pripadnici HVO-a napali su Ahmiće nakon ezana za sabah-namaz, a među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.

Prema riječima direktora Isaka, niko nije mogao ostati ravnodušan na priče preživjelih Ahmićana i onih koji su svjedočili kako im na krvnički način ubijaju najmilije.

-Danas sam prisustvovao komemoraciji u povodu 31. godine istine i sjećanja na kobni 16. april u Ahmićima kada je ubijeno 116 nedužnih ljudi, na kojoj sam mogao čuti potresna svjedočenja porodica. Njihova bol i patnja koju su proživjeli, nemjerljivi gubitak najbližih koji je ostavio doživotne traume i danas je evidentan. Zato, nikada ne smijemo dozvoliti da se zločin u Ahmićima zaboravi niti ponovi! Zato moramo dolaziti u Ahmiće, zbog svih žrtava Ahmića, ali i onih čiji su najmiliji mučki ubijeni, kao i zbog nadolazećih generacija koje će čuvati istinu o masakru u Ahmićima kod Viteza – poručio je direktor Isak.

Brojni predstavnici iz političkog i društvenog života položili su cvijeće i odali počast stradalima, među kojima je bio i direktor KPZ Zenica.

@rusmirisak Direktor KPZ Zenica Rusmir Isak prisustvovao obilježavanju godišnjice masakra u Ahmićima. #fyp #rusmirisak #zenica #foryoupage #kpzzenica #ahmici #116 #kpz #zlocinuahmicima ♬ original sound – rusmirisak
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS