Portal 072info

Rusmir Isak: Izgraditi kružni tok na skretanju za Lukovo Polje

Rusmir Isak, vijećnik A-SDA u Gradskom vijeću Zenica, na posljednjoj sjednici uputio je inicijativu za izgradnju kružnog toka na skretnici za Lukovo Polje koji je u interesu nekoliko hiljada mještana ovog naselja. 

Gužve i zastoji

Prema njegovim riječima, na skretnici za Lukovo Polje građani svakodnevno svjedoče saobraćajnim gužvama.

– Osim toga što dolazi do gubljenje vremena zbog toga što je usljed zabrane „skretanja ulijevo“ za Lukovo Polje i iz ovog naselja nužno voziti do kružnog toka u Radakovu i na Drvenoj ćupriji, česti smo svjedoci i kršenja saobraćajnih propisa – ističe on.

Napominje da je obavio i neophodne konsultacije sa saobraćajnim stručnjacima, koji su, također, stava da usljed ovakvog režima saobraćaja dolazi do nepotrebnog zagušenja na dva kružna toka (Radakovo i Drvena ćuprija), te ističu da je jedino pravo rješenje izgradnja novog kružnog toka na skretanju za Lukovo Polje. 

– Za ovakvo saobraćajno rješenje postoji neophodna zemljišna površina za konstrukciju i izgradnju novog kružnog toka. Izgradnjom ovog kružnog toka riješilo bi se i pitanje sigurnog skretanja ulijevo i vozila koja se isključuju s magistralnog puta M-17 iz pravca Doboja, jer će to na siguran način moći učiniti na novoizgrađenom kružnom toku koji će biti udaljen svega dvadesetak metara od mjesta na kojem se vozila sa magistralnog puta uključuju u gradski saobraćaj – govori Isak.

Često negoduju 

Dodaje i to da hiljade građana Lukovog Polja opravdano negoduju zbog ovakvog sadašnjeg i neprihvatljivog saobraćajnog stanja, koje ovu mjesnu zajednicu čini dodatno i nepotrebno izoliranom i udaljenom od grada.Policija zbog čestog kršenja saobraćajnih propisa na ovoj dionici sankcionira brojne vozače. 

 Napravljena greška izgradnjom GGM-a

Inače, u maju prošle godine i tadašnji vijećnik Ekrem Tuka podnio je inicijativu za rješavanje problema saobraćajne raskrsnice za Lukovo Polje kod podvožnjaka na ušću Babine rijeke.

Greška napravljena izgradnjom Glavne gradske magistrale (GGM) na ovoj raskrsnici još nikada nije riješena, međutim, javnost u Zenici smatra da će ponovno aktiviranje ovog pitanja konačno rezultirati rješenjem problema. 

  • Isak: Kršenje propisa

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 415
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box