Portal 072info

Sa 19 godina postao kopilot Boinga 737

7373_kpIrska niskotarifna aviokompanija Rajaner planira da od septembra prepusti komande jednog od svojih aviona 19-godišnjem Rajanu Irvinu, jednom od najmlađih pilota koje je ikada zaposlila.

“Previše mlad. U slučaju opasnosti, svaki gram iskustva može biti presudan”, smatraju brojni putnici i stručnjaci u anketi koju je sproveo jedan belgijski list. Irvin je počeo obuku pilota sa 17 godina, odmah nakon srednje škole. Godinu i po dana kasnije, priključio se Vazduhoplovnoj akademiji u Oskfordu.

“Rajaner mi je odmah ponudio posao. I sam sam bio pomalo iznenađen”, kazao je mladi pilot koji je trenutno na dodatnoj obuci kako bi za par nedjelja mogao da podiže, leti i spušta boing 737. Naime, od septembra će letjeti u kokpitu kao kopilot i prevoziti 180 putnika na razne destinacije.

Mnogi putnici i stručnjaci su daleko manje zadivljeni ovom idejom, posebno nakon nesreće koja je nedavno u San Francisku zadesila boing 777 južnokorejeske kompanije kojim su, kako je kasnije utvrđeno, upravljali kapetan na obuci i nedovoljno iskusni instruktor.

“Devetnaest godina, to je previše mlad momak. Ne bi trebalo žuriti u ovom poslu”, smatra predstavnik belgijskog udruženja pilota.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box