Portal 072info

Sa bh. tržišta povučeno 315 fenova za kosu

Rezultati tog nadzora pokazali su da više od 50 odsto uzorkovanih proizvoda ne zadovoljava sve bezbjednosne zahtjeve, a u dosta slučajeva neusklađeni proizvodi predstavljali su ozbiljan rizik od strujnog udara, požara i opekotina po korisnike

Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/ i Brčko distrikta su sa tržišta povukli i uništili 315 komada električnih fenova za kosu jer nisu zadovoljavali sve bezbjednosne zahtjeve koji se na njih odnose.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U saopštenju Agencije za nadzor nad tržištem BiH precizirano je da organi nadzora nad tržištem BiH treći put sprovode nadzor fenova za kosu, budući da su navedene aktivnosti već vršene tokom 2013. i 2018. godine.

Rezultati tog nadzora pokazali su da više od 50 odsto uzorkovanih proizvoda ne zadovoljava sve bezbjednosne zahtjeve, a u dosta slučajeva neusklađeni proizvodi predstavljali su ozbiljan rizik od strujnog udara, požara i opekotina po korisnike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na osnovu toga, organi nadzora nad tržištem BiH su, u sklopu proaktivnog nadzora, odlučili da i u 2019. godini kontrolišu ove proizvode.

“Tokom sprovođenja nadzora obavljeno je ukupno 10 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano devet različitih tipova električnih fenova za kosu”, navedeno je u saopštenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inspektori su izvršili administrativnu i vizuelnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i odabrali devet uzoraka za laboratorijsko ispitivanje.

Laboratorijskom analizom utvrđeno je da dva uzorka, ili 22 odsto, ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica, te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara i požara.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za sve neusklađene proizvode nadležni inspekcijski organi FBiH, Republike Srpske i Brčko distrikta naložili su mjere povlačenja sa tržišta i uništavanja proizvoda, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Srna

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME