Sa istočnoevropskog tržišta u BiH stižu nove opasne droge

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Osim izuzetno opasne droge ‘ice’, koju je MUP RS nedavno otkrio tokom akcije u Bijeljini, u ranijim godinama identifikovane su još četiri takve psihoaktivne supstance, nakon čega je institucijama na nivou BiH predloženo da ih stave na liste droge, pišu Nezavisne.

Te nove droge imaju do deset puta jače dejstvo u odnosu na standardne vrste droga i kao takve često imaju smrtni ishod.

Poručeno je to u ponedjeljak u Banjaluci tokom otvaranja trodnevne radionice “Pravna reakcija na pojavu novih psihoaktivnih supstanci, s naglaskom na prikupljanje dokaza, praksu i zakonodavstvo EU“, a koju organizuje MUP Republike Srpske.

Upozoreno je da nove droge najčešće dolaze sa istočnoevropskog tržišta, ali da zasad nema saznanja da se proizvode kod nas i u okruženju.

Iz MUP-a RS kažu da se nadaju da će te nove droge što prije biti stavljene na listu narkotika, jer, u suprotnom, njihovo posjedovanje neće biti kažnjivo. Kada bi se one mogle naći na listi, iz Ministarstva bezbjednosti BiH nismo uspjeli saznati.

Inače, na radionici, koja se još u utorak i srijedu održava u Banjaluci, istaknuto je da su nove droge ne samo bezbjednosni, već i javno-zdravstveni problem društva, zbog čega je potrebno da se na njihovu pojavu odgovori institucionalno.

“Veoma je važno da se nove droge uvrste na listu i nadam se da će to biti što prije učinjeno, s ciljem zaštite stanovništva”, rekla je Sanja Stanić, član Komisije za suzbijanje zloupotrebe droge u Republici Srpskoj.

Milan Latinović, predsjednik Komisije za suzbijanje zloupotrebe droge u RS, rekao je da je cilj što više edukovati stanovništvo da bi došlo do smanjenja potražnje za psihoaktivnim supstancama.

“Akcenat je na tom planu stavljen na djecu u obrazovnom sistemu. Oko pet odsto djece uzrasta od 15 godina ima određene kontakte sa drogom”, upozorio je Latinović i dodao da je tokom prošle godine liječeno 540 osoba, većinom heroinskih zavisnika starosti oko 35 godina.

Milosav Savković, načelnik Uprave MUP-a RS za organizovani i teški kriminalitet, koji je radionicu otvorio, rekao je da je ove godine zaplijenjeno 370 kilograma marihuane, 1,7 kilograma kokaina, 1,2 kilograma heroina i određene količine drugih opojnih droga, te da je MUP Republike Srpske u ovoj godini realizovao 10 operativnih akcija.

Podsjetimo, kako su to “Nezavisne” već objavile, u jednoj takvoj akciji, izvedenoj prije nekoliko sedmica u Bijeljini, policija je zaplijenila sedam grama nove droge ‘ice’, za koju postoje tvrdnje da je čak 10 puta jača i pogubnija od kokaina.

Prve posljedice koje se javljaju nakon korištenja ‘ice-a’ su nagli gubitak težine i nesanica. Nakon njih dolazi do teške depresije, potpunog otuđenja i nemogućnosti komunikacije. Slijede agresija i nasilje te teške paranoje.

GODISNJICA
MARKETING