Sa koliko zlatnih rezervi raspolaže Centralna banka BiH

0b5c5ffe8775c0350b6d4a6356128123
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na dan 4. oktobar 2021. godine Centralna banka BiH (CBBIH) raspolagala je sa 96.000 unci (oko tri tone) zlata, čija je tržišna vrijednost na navedeni datum iznosila 285,90 miliona maraka.

Ovo su podaci koje smo dobili iz CBBiH, a pojasnili su zašto je dobro imati zlatne rezerve.

– Monetarno zlato se smatra sigurnom imovinom za kojom raste potražnja u uvjetima nesigurnosti i nestabilnosti. Država je zaštićena od negativnih utjecaja inflacije, stoga predstavlja oblik očuvanja vrijednosti i smatra se najpouzdanijom komponentom deviznih rezervi.

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Faris Gavrankapetanović: Svjesni slabosti bh. sistema, građani su se sami spašavali

Centralna banka BiH upravlja deviznim rezervama i donosi odluke o investiranju deviznih rezervi u skladu sa Zakonom o CBBiH, internom regulativom i najboljim međunarodnim praksama, te u skladu sa tekućim i očekivanim kretanjima na finansijskim tržištima kao i dostupnim analizama.

Međutim, CBBiH, kao ni druge centralne banke, ne objavljuje niti javno komentaraju svoje investicijske politike i odluke.

Prema zvaničnim podacima, Srbija ima ukupno 36 tona zlata, Sjeverna Makedonija je druga sa 6,8 tona zlatnih rezervi, zatim slijede Slovenija sa 3,17, BiH sa tri tone, pa Crna Gora sa 1,09 tona, dok je Hrvatska ostala bez svojih zlatnih rezervi, koje je rasprodala 2001. godine.

ČITAJ JOŠ:  Svjetska banka objavila procjenu rasta BDP-a u BiH: Rat u Ukrajini će usporiti ekonomiju u 2023.

GODISNJICA
MARKETING