Portal 072info

Sa mobilnim telefonom mnogi spavaju, a većina se i tušira

Bez obzira koje su nacionalnosti, korisnici mobilnih telefona se gotovo nikad ne odvajaju od svog uređaja: spavaju sa njim, odlaze s njim u toalet i najprije pomisle na njega kada bježe iz kuće u plamenu.

To su rezultati istraživanja o navikama korisnika mobilnih telefona kojim je bilo obuhvaćeno više od 7.000 ljudi u sedam zemalja (SAD, Velika Britanija, Brazil, Meksiko, Kina, Španija, Indija), a koje je objavila kompanija Motorola, prenose agencije.

Da spava sa telefonom u ruci priznaje šest od deset korisnika, a taj procenat je još veći u pojedinim zemljama kao što su Indija (74 posto) i Kina (70 posto).

Svaki drugi nosi ga sa sobom kada odlazi u toalet, a rekorde na tom polju posebno obaraju Kinezi i Brazilci. Svaki deseti kaže da se čak tušira sa mobilnim, a više od polovine (54 posto) priznaje da bi najprije “spasili” svoj telefon iz požara, a tek onda svog kućnog ljubimca.

Odnos između korisnika i njegovog uređaja je ponekad tako intenzivan da je 22 posto ispitanika reklo da bi se radije odreklo se*sa nego mobilnog.

Blizu 40 posto njih izjavilo je da povjerava svom telefonu tajne koje ni njihovi najbliži prijatelji ne znaju.

Ta idila ih, međutim, pretjerano ne ispunjava: svega 39 posto ispitanika je reklo da su “sretni” u društvu svog mobilnog telefona, a 79 posto da se iznervira kada im mobilni zazvoni “u pogrešnom trenutku”.

Anketu je sproveo KRC Research povodom promocije dvije nove, poboljšane verzije Motorolovog smartfona Moto X.

Podijelite članak