skola 8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

U Bosni i Hercegovini samo u prošlom mjesecu zaraženo je 518 djece i mladih do 19 godina. Većina ih je školskog uzrasta, međutim ove brojke nisu drastično veće, nego u avgustu tokom raspusta. Zasad nema popuštanja mjera i neće ih biti dok se epidemiološka slika ne popravi.

U prvom mjesecu školske 2020/21. godine nije došlo do drastičnog povećanja broja zaražene djece u odnosu na prethodne mjesece.

U FBiH je do 5 godina zaraženo 25, od 6 do 14 godina 145, a od 15 do 18 godina 129 zaraženih, u RS je djece do 5 godina zaraženo dvetnaest, od 6 do 14 godina 101 dijete, a tinejdžera od 15 do 19 je zaraženih 99. Ove brojke nisu ni optimistične da bi se ublaživale mjere u osnovnim i srednjimškolama.

“U ovom trenutku procjena je da nastavu idemo dalje ovako, pogotovo zato što ide jesenji period i to je veći rizik. Mi smo dali okvirne mjere koje je trebalo implementirati u svakoj školi, svaka škola je razlika, svaki slučaj zaraze je različit, mi ne možemo naptaviti algoritam jedno se dijete zarazilo i ide cijeli razred u izolaciju”, kazao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

I u RS časovi ostaju 20, odnosno 30 minuta i preporuka Instituta za nošenje maski i tokom nastave za djecu od šestog razreda, do poboljšanja cjelokupne epidemiološke slike. Tokom septembra u ovom entitetu je registrovano 200 nastavnika i učenika zaraženih Covid 19.

“Kao što vidite kroz brojke mi imamo stabilizaciju u samoj školi. Da smo mijenjali mjere iz sedmice u sedmicu to bi zbunilo đake, nastavnike, roditelje, cjelokupan sistem, sa druge strane vjerovatno bi imali pogoršanje zbog neadekvatnog ponašanja”, kazao je Branislav Zeljković, v.d.direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Trenutno je aktivnih slučajeva zaraze kod 91 učenika i 37 nastavnika u RS, iz resornog ministarstva kažu da u kontakt sa virusom nisu došli u školi.

“U školi nismo imali direktnih širenja, oni koji su bili zaraženi, zarazili su se u svojim lokalnim zajednicama u komunikaciji sa drugim građanima ili vršanjacima kada su u pitanju djeca”, kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete RS.

Zeljković je rekao da tokom septembra ni jedno dijete nije imalo teži oblike zaraze koji dovodi do teže kliničke slike. 

N1