Sabahudin Topalbećirević: Ćiro u poznim godinama daleko najviše voli Bosnu i Hercegovinu

c 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bh. premijerom dokumentarnog filma „Novi Pazar – Grad koji rađa šampione“ završen je 10. međunarodni sportski simpozij “Simposar Sarajevo“, koji je otvoren svjetskom premijerom filma o Miroslavu Ćiri Blaževiću – „Nikad ispričana priča“. Autor oba dokumentarca je Sabahudin Topalbećirević.

Dom mladih

– S obzirom na specifične okolnosti zbog pandemije koronavirusa, gdje god smo željeli organizirati 10. Simposar, rekli su nam možete imati do stotinjak mjesta, rekao je direktor “Simposara” Sabahudin Topalbećirević.

– Zbog toga je ovaj sportski simpozij održan u sarajevskom Domu mladih, pošto je mnogima od nas to ipak i najdraža dvorana – s nešto većim kapacitetom, a KSC Skenderija je nekada bio simbol jugoslavenske košarke. Mi, malo stariji, pamtimo duele KK Bosna protiv Reala, Emersona, Partizana, Crvene zvezde, Cibone…

Tokom minulih 10 međunarodnih sportskih simpozija, kako ističe Baho, u Sarajevo je došlo 102 vrhunska sportaša i sportašice s prostora bivše Jugoslavije.

– Sve su to bili šampioni – Evrope i svijeta, ili olimpijski pobjednici. Vrhunski sportisti iz regije se uvijek rado vraćaju u Sarajevo. Ove godine nećemo zamjeriti onima koji zaista nisu smjeli doći zbog korone, ne nisu željeli. Nisu smjeli doći iz objektivnih razloga – konstatirao je Topalbećirević.

Emotivan film

Top-tema u regionalnim sportskim krugovima je i dalje dokumentarni film o Ćiri Blaževiću, koji je premijerno prikazan u petak.

– Taj film će svima nama ostati duboko i jako dugo u sjećanju. Film je izuzetno emotivan, na momente i potresan. A ima i izjava u Ćirinom stilu… Traje sat i 27 minuta i ima oko 30 sagovornika. Govori o teškom Ćirinom odrastanju u siromaštvu, kao i velikom bogatsvu koje je stekao zahvaljujući fudbalu. Ono što sam zaključio je da Ćiro u ovim poznim godinama daleko najviše voli Bosnu i Hercegovinu. On jedostavno BiH, Sarajevo i Travnik stavlja ispred svega – zaključio je Topalbećirević

GODISNJICA
MARKETING