Sabahudin Topalbećirević o filmu “Ćiro, nikada ispričana priča: Žalio mi se zbog Džajića i Osima

20
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Nakon filmova “Džajić”, “Švabo iz Sarajeva” i “Naša nebeska priča”, stiže još jedan sjajan film u režiji najpopularnijeg bh. novinara Sabahudina Topalbećirevića. Film je o treneru svih trenera, legendarnom Miroslavu Ćiri Blaževiću.

Film “Ćiro, nikad ispričana priča” donosi detalje koje niko nije znao o proslavljenom treneru, ekskluzivne priče koje nikada nije ispričao. Za “Avaz” se javio Sabahudin Topalbećirević, koji je pun entuzijazma pričao o filmu, ali je pazio da ne otkriva mnogo detalja, da nam ne “spojluje”, pa da poslije ne mognemo uživati u filmu koji donosi emotivnu priču o najharizmatičnijem treneru sa ovih prostora Miroslavu Blaževiću.

Ćiro se žalio

– Film o Ćiri je došao nakon dugo dugo razgovora, odlučio se da ipak podijeli ono što nikad nije podijelio. Ekskluzivne priče, koje nikada nije ispričao. O odrastanju, siromaštvu, o odnosu sa Tuđmanom, o odnosu reprezentacije BiH u Hrvatskoj, o treniranju u Prištini, u Iranu, Kini, o životnoj filozofiji…, o svemu što svaki čovjek treba da zna ko je zapravo i bio Ćiro Blažević – rekao je Topalbećirević za “Avaz”, a onda otkrio da se popularni Ćiro šaljivim tonom požalio što njegov film stiže poslije Džajićevog i Osimovog:

– Dugo smo dogovarali snimanje filma, a onda se našalio i govorio kako sam prvo radio film o Draganu Džajiću i Ivici Osimu, na šta sam mu odgovorio da se šlag ostavlja za kraj – prisjetio se Topalbećirević razgovora sa Ćirom. Njih dvojica su dobri prijatelji, poznaju se još od 1983. godine i finalne utakmice Kupa maršala Tita između Dinamo Zagreba i Sarajeva (3:2).

Film je rađen sa Sport Klubom, u produkciji Sport Kluba i Simposar Sarajevo, a premijerno će biti prikazan 7. oktobra u Sarajevu, prvog dana desetog jubilarnog međunarodnog simpozija o sportu “Simposara”. Naravno, razgovor sa popularnim Bahom nije mogao proći bez pitanja o reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja sutra igra protiv Kazahstana (20:45).

Ahmedhodžić najveći potencijal

– Ja se nadam da ćemo savladati Kazahstan, vidim da se forma vraća. Imamo nekoliko mladih igrača, novih i u spoju sa ovim iskusnijim se nadam da ćemo se boriti za 2. mjesto u grupi. Objektivno Francuska će ovdje biti prva – rekao je Topalbećirević, a onda potcrtao: 

– Ahmedhodžić je najveći potencijal u posljednjih 20 godina na svojoj poziciji. On, Hadžikadunić i Saničanin su pravi nasljednici Konjića, Hibića i Spahića – poručio je Topalbećirević za “Avaz”.