Sačuvati čistu vodu i smanjiti zagađenje su ciljevi u 21. stoljeću

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Inicijativa za međunarodno obilježavanje Dana voda, pokrenuta je 1992. godine u Rio de Ženeiru za vrijeme održavanja UN-ove Konferencije o okolišu i razvoju (UNCD).
Zaštita okoliša

Usvojivši Rezoluciju, Generalna skupština UN-a proglasila je 22. mart Svjetskim danom voda, koji se obilježava svake godine. Na ovaj način, ukazuje se na nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta i na važnost zaštite okoliša i vodnih resursa od zagađenja.

ČITAJ JOŠ:  ŠTA UČINITI AKO SE NAĐETE U BLIZINI DETONACIJE NUKLEARNE BOMBE? STRUČNJAK: Ne bježite niz vjetar, nego bočno

Ukupna količina vode na našoj planeti procjenjuje se na oko 1.400 miliona kubnih kilometara, od čega se samo 2,5 posto odnosi na slatku vodu. Od te količine samo 20 posto je pogodno da se, uz relativno malu popravku (prečišćavanje i dezinfekcija), iskoristi za ljudske potrebe.

Kao što se kaže da je 20. stoljeće karakterizirala globalna borba za premoć kroz kontroliranje izvora nafte, tako se smatra da je 21. stoljeće – stoljeće borbe za kontrolu izvora čiste vode. Sačuvati čistu vodu i smanjiti zagađenje u procesu njene eksploatacije predstavljaju osnovne ciljeve u ovom stoljeću, jer ljudska vrsta, kao i sav živi svijet na našoj planeti, direktno zavisi od količine i kvaliteta vode.
Njen značaj

ČITAJ JOŠ:  Važio za favorita u Zvezdama Granda: Mahir Mulalić odustao od takmičenja zbog smrti majke

Od sedam milijardi stanovnika više od jedne milijarde nema stalan pristup sigurnoj vodi. Svjetska zdravstvena organizacija je pristup vodosnabdijevanju i kvalitet vode za piće svrstala među dvanaest osnovnih pokazatelja zdravstvenog stanja stanovništva jedne zemlje, čime se potvrđuje njena značajna uloga u zaštiti i unapređenju zdravlja.
Privredne grane

Osim za piće, pripremanje hrane i održavanje higijene, voda je ljudima neophodna i u mnogim privrednim granama. Osiguranje dovoljnih količina vode je od vitalnog značaja za čuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, čime se pruža podrška ekonomskom i socijalnom razvoju.

ČITAJ JOŠ:  Koliko informacija može da memoriše ljudski mozak?
GODISNJICA
MARKETING