SAD će bombardovati Siriju tri dana!

SAD će bombardovati Siriju tri dana!

whitehousesouthfacadePentagon se sprema na intezivnije i duže napade na Siriju nego što je to ranije bilo planirano, a planirano je da traju tri dana, izvijestio je u nedjelju Los Angeles Times.

SAD planiranju izvršiti žestoku baražnu paljbu raketnim projektilima nakon čega će uslijediti dodatni napadi na mete koje budu promašene ili prežive početne napade.

Dvojica američkih zvaničnika rekli su za LA Times da je Bijela kuća tražila da se poveća lista meta na kojoj će biti uključene “mnoge druge”. Na trenutnoj, neproširenoj listi nalazi se oko 50 meta.

Ovaj potez je u sklopu napora da se nanese što veća šteta snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ratni stručnjaci u Pentagonu trenutno razmatraju upotrebu zračnih snaga kao i pet američkih razarača koji se nalaze na istoku Sredozemnog mora.

Također će koristiti krstareće i rakete zemlja-zrak na područjima na kojima sirijske zračne snage nemaju domet.

Američki nosač aviona USS Nimitz, smješten u Crvenom moru, također može ispaliti rakete na Siriju.

“Tamo će biti nekoliko plotuna. Procijenit ćemo djelotvornost akcije nakon djelovanja svakog plotuna. To će potrajati 72 sata i jasno ćemo naznačiti kada završimo napada”, rekao je zvaničnik blizak slučaju.

Jedan američki zvaničnik je rekao da će planirana operacija biti “demonstracija sile” i da neće u biti promijeniti situaciju na terenu.

Izvor: FENA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica