SAD će raspodijeliti više od 170 miliona dolara pomoći kurdskim vojnim trupama u Siriji

Screenshot 3 94
Podijelite vijest

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država zatražilo je od saveznih vlasti raspodjelu više od 500 miliona dolara pomoći raznim vojnim formacijama uključujući i kurdsku skupinu YPG s kojom američka vojska sarađuje u Iraku i Siriji.

Pentagon je od američkog Kongresa tražio raspodjelu ukupno 522 miliona dolara pomoći vojnim formacijama što uključuje i 345 miliona dolara za Iračke sigurnosne snage te 177 miliona dolara za pomoć “provjerenim sirijskim skupinama” što upravo uključuje i Narodne kurdske zaštitne jedinice (YPG).

Iako nije poznata lista svih organizacija u Siriji kojima će američka vojska dodijeliti sredstva, pretpostavlja se kako će najveći dio pomoći od 177 miliona dolara upravo biti dodijeljen YPG-u.

Nova finansijska injekcija kurdskim snagama izazvala je protivljenje Turske. Upravo finansiranje kurdskih formacija predstavlja kamen spoticanja u odnosima između SAD-a i Turske koja smatra kako je sirijski izdanak kurdskih vojnih formacija vezan za Kurdsku radničku partiju u Turskoj (PKK). Upravo je Turska proglasila PKK terorističkom organizacijom.

Sjedinjene Američke Države godinama unazad pružaju vojnu i drugu podršku YPG-u, uprkos protivljenju Turske čiji su zvaničnici nekoliko puta naglašavali kako SAD ne može pružati podršku jednoj terorističkoj skupini kako bi se borila protiv tzv. Islamske države.

Turska već duži period nastoji spriječiti YPG da uspostavi de facto autonomnu regiju u sjevernom dijelu Sirije koja bi graničila sa Turskom te bi spajala sirijske regije Afrin, Kobane te Jaziru na sjeveroistoku Sirije koje se nalaze pod kurdskom kontrolom.

Ankara ovaj koridor naziva “koridorom terora” te naglašavaju kako bi njegovo uspostavljanje ugrozilo nacionalnu sigurnost Turske te bi utjecalo i na jačanje kurdskog PKK pokreta u ovoj državi.


Podijelite vijest