Portal 072info

SAD: Glupost je tvrdnja da smo zajedno napali Islamsku državu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

SAD su nazvale “glupošću” tvrdnju Rusije da su njeni avioni letjeli zajedno s američkim u zajedničkoj misiji s koalicijom na čijem čelu je vojska SAD u borbi protiv Islamske države, prenio je danas AP.

Prema navodima ruskog Ministarstva odbrane, snage te zemlje u Siriji su u nedjelju dobile koordinate položaja Islamske države kod grada Al Baba “od SAD putem vruće linije uspostavljene sa sjedištem međunarodne koalicije. Po istoj tvrdnji, danas su dva ruska vojna aviona i dva aviona koalicije na čijem čelu su SAD napali te mete, uništivši nekoliko skladišta municije i depoa s gorivom, kao i ekstremiste i njihovo naoružanje”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pukovnik američkih zrakoplovnih snaga John Dorian, koji je portparol koalicije, odmah je “propagandom” nazvao rusku tvrdnju.

Portparol Pentagona mornarički kapetan Jef Davis rekao je da SAD obavljaju rutinske razgovore “za izbjegavanje sukoba” koji služe za izbjegavanje nenamjernih zračnih incidenata na prenatrpanom sirijskom nebu, prenosi AP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ipak, on je naveo da nema nikakvih promjena u tom aranžmanu, kao i da SAD insistiraju već mjesecima da ne postoji koordinacija niti zajedničko uništavanje meta s Rusijom, prenosi Tanjug.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo da su ruski vojni avioni u Siriji učestvovali u zajedničkoj misiji s koalicijom na čijem čelu su SAD u napadu na položaje Islamske države.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova misija, da se ispostavila kao tačna, bila bi prva koordinirana akcija Rusije i koalicije na čelu sa SAD protiv Islamske države. AP podseća da je Rusija predlagala takvu saradnju i u prošlosti, ali je administracija bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame to odbijala.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)