SAD korak bliže donošenju “historijskog” zakona

Sjedinjene Američke Države korak su bliže odobrenju plana demokrata za rješavanje problema klimatskih promjena, a očekuje se da će ključni prijedlog zakona biti usvojen sljedeće sedmice.

369 milijardi dolara za klimatske akcije dio je paketa pod nazivom Zakon o smanjenju inflacije, prenosi BBC.

Zakon ima za cilj pomoći u smanjenju emisije ugljika u SAD-u za 40 posto do 2030.

Nakon testnog glasanja u Senatu s 51 prema 50 u subotu čini se da zakon ima velike šanse da bude usvojen.

Dosad najveće ulaganje SAD-a u čistu energiju

Zastupnički dom, gdje demokrati imaju većinu, mogao bi to odobriti u petak.

Neki republikanci rekli su da će pokušati zaustaviti ili blokirati napredak zakona, koji također uključuje 64 milijarde dolara za zdravstvenu zaštitu. Probno glasanje u Senatu bilo je po stranačkim linijama, a niti jedan republikanac nije podržao zakon.

Zakon bi bio dosad najveće ulaganje SAD-a u čistu energiju. Međutim, to je smanjena verzija daleko šire mjere za koju su se mnogi demokrati nadali da će je odobriti prošle godine.

Kongres je u subotu raspravljao o revidiranoj verziji, nakon što su postignuti kompromisi s dva ključna demokratska protivnika, senatorima Džoom Mančinom (Joe Manchino) iz Zapadne Virdžinije i Kirsten Sinema (Kyrsten) iz Arizone.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) koji je zakon nazvao “historijskim” -obećao je vratiti SAD na međunarodnu scenu u borbi protiv klimatskih promjena. U aprilu prošle godine obećao je smanjiti emisije stakleničkih plinova u SAD-u za najmanje 50 posto do 2030.

2,2 milijarde dolara za pomoć u izgradnji infrastrukture

Prošlog mjeseca najavio je 2,2 milijarde dolara za pomoć u izgradnji infrastrukture koja može izdržati ekstremne vremenske uvjete i prirodne katastrofe.

SAD su posljednjih godina pogodile smrtonosne poplave i šumski požari.

Klimatske promjene povećavaju rizik od ekstremno visokih temperatura i suše koje će vjerovatno izazvati šumske požare.

– Nacrt zakona, kada bude usvojen, ispunit će sve naše ciljeve: borbu protiv klimatskih promjena, smanjenje troškova zdravstvene zaštite, zatvaranje poreznih propusta koje zloupotrebljavaju bogati i smanjenje deficita – rekao je u Senatu čelnik senatske većine Čak Šumer (Chuck Schumer).

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE