Portal 072info

SAD: Stvoreno 157.000 radnih mjesta za mjesec dana

Američki poslodavci u julu su stvorili 157.000 radnih mjesta, što je solidan rast ali ispod nivoa u prvoj polovini godine.

Ministarstvo rada SAD saopštilo je danas da je nezaposlenost ponovo pala na 3,9 s četiri odsto, što je blizu 3,8 odsto koliko je bilo u maju – rekord u posljednjih 18 godina.

Poslodavci su u prosjeku stvarali 224.000 radnih mjesta mjesečno u prvih šest mjeseci, što je više nego u 2017. Rast je impresionirao mnoge ekonomiste pošto se dogodio kasno tokom privrednog rasta koji je uštao u 10. godinu i drugi je najduži u istoriji SAD, naveo je Asošiejted pres.

Usporenje u stvaranju novih radnih mjesta moglo bi biti privremeno, budući da se nastavlja solidna potrošnja dok kompanije povećavaju svoje investicije.

Privredni rast SAD u periodu april-jun bio je 4,1 odsto, što je najbolji rezultat u skoro četiri godine.

Sjenku na američku ekonomiju bacaju trgovinski sporovi administracije predsjednika SAD Donalda Trumpa s Kinom, Evropskom unijom, Kanadom i Meksikom, ali se to izgleda nije odrazilo na zapošljavanje.

Proizvođači, koji bi mogli biti najdirektnije pogođeni uvođenjem carina, dodali su 37.000 radnih mjesta, što je najviše u posljednjih sedam mjeseci.

(Beta)

Podijelite članak