Sada i ti možes studirati na Cambridgeu: Napravljena online banka najtežih pitanja koja dolaze na prijemnom ispitu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Cambridge

Richard Prager, šef inženjerskih nauka na Cambridgeu, je prikupio neka od najtežih pitanja koja dolaze na prijemnom ispitu i postavio ih na stranici i-want-to-study-engineering.org, kako bi olakšao pristup svim zainteresiranim kandidatima.

Prager je kreirao online banku ozloglašenih pitanja (koja su svojom težinom ušla u legendu) iz oblasti matematike, fizike i inženjeringa, te neuobičajenih pitanja vezanih za jarčeve, domaćine kvizova, očne jabučice, pirate i bungee skokove.

Profesor Prager: „Neke škole su iskusnije u pripremanju svojih učenika za takmičarski nastrojene ulazne intervjue na jake univerzitete, a i-want-to-study-engineering.org nastoji upotpuniti tu pripremu, pružajući kolekciju pitanja za vježbu. Vježbe na stranici osmišljene su tako da inspiriraju, zaintrigiraju i izazovu kandidata. Razvijajući njihove vještine rješavanja problema, pomažemo im da svoje ambicije sprovedu u djelo.“

No, nisu sva pitanja logičkog karaktera. Neka vam mogu djelovati pomalo besmisleno ili bizarno. Na primjer, jedan student je upitan: „Je li ovo pitanje pitanje?“, na što je on odgovorio: „Da… ako je ovo odgovor.“ Studenti se prisjećaju i pitanja poput: „Šta biste uradili da ste svraka?“, ili recimo: „Kako biste otrovali nekog a da policija nikad ne sazna za to?“

U nastavku vam donosimo nekoliko pitanja sa prijemnog ispita, kako biste testirali svoje znanje:

1. Zamisli čašu punu limunade. Ja otpijem pola čaše, a zatim je dam tebi. Ti popiješ pola od toga što je ostalo, a zatim čašu daš meni. Ja popijem pola od toga i čašu ponovo vratim tebi… Nastavljamo tako sve dok ne preostane zanemarljiva količina limunade za popiti. Dakle, koju proporciju sam ja popio?

a) 1/3

b) 5/8

c) 2/3

d) 3/4

e) ništa od ponuđenog

Tačan odgovor je c) 2/3

2. Sunčanog oktobarskog dana letiš avionom 38,000 ft iznad središta Pacifičkog oceana. Ako je radijus Zemlje 6,400 km, koja je približna udaljenost između tebe i horizonta Zemlje? (1ft=0.3048m)

a) 130km

b) 390km

c) 700km

d) 1,300km

Tačan odgovor je b) 390km