ss 12
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Muzika/TV / Zabava
NER FIT

Sadik Hasanović (20) mladi je Srebreničanin i pjevač koji je u proteklih nekoliko mjeseci privukao veliku pažnju medija, piše „Azra“.

FIXGEHALT

Naime, Sadik je bio učesnik posljednje sezone takmičarskog muzičkog show programa „Zvezde Granda“. Tokom emitiranja Sadik je pridobio naklonost publike zbog svog nejvjerovatnog glasa i talenta, ali i šarma koji je iznova oduševljavao članove žirija „Zvezde Granda“, te brojne gledatelje.

Po završetku takmičenja, Sadik se počeo još ozbiljnije baviti pjevačkim poslom, te, kako i sam kaže, ima velike planove. Samo za „Azru“, otvoreno je govorio o djetinjstvu, utiscima poslije takmičenja i popularnosti u kojoj uživa.

Sretno djetinjstvo

Kada se sjetite djetinjstva, šta Vam je prva asocijacija?

LIDER

– Imao sam veoma lijepo i sretno djetinjstvo, zahvaljujući mojim roditeljima i porodici. Teško da mogu nešto izdvojiti, jer svaki trenutak mog djetinjstva je bio poseban. Ali, evo mogu reći da mi je najljepša uspomena dan kada sam od roditelja dobio prvu klavijaturu. Imao sam pet ili šest godina i sjećam se da sam bio presretan što sam dobio klavijaturu. Srebrenik je grad mog odrastanja i moja velika ljubav.

Potječete iz muzičke porodice. Od koga ste naslijedili talent za muziku?

– Većina moje porodice je muzički nadarena. I djed mi je bio muzičar, pa otac, a evo sada je red i na mene. To kod nas ide nasljedno, s koljena na koljeno.

Imate li neka iskustva od ranije kad je riječ o muzičkim takmičenjima?

– Imam iskustva. Bio sam pobjednik prema glasovima publike u našem takmičenju „Zvijezda možeš biti ti“. Također sam bio u polufinalu takmičenja „Valentino zvijezde“ 2016. godine. Na Ilidžanskom festivalu sam dobio nagradu za najboljeg izvođača. Posebno bih izdvojio Oskara, kojeg sam dobio 2017. godine, kao otkriće godine. Tako da mogu reći da je moje iskustvo u muzičkim takmičenjima bogato i sve je to za mene bila samo priprema za „Zvezde Granda“.

Kako ste se odlučili prijaviti na „Zvezde Granda“?

– „Zvezde Granda“ su za mene bile najveća stepenica. Dugo sam se pripremao za taj korak, ali sam presretan što sam bio dio tog programa.

Zašto ste izabrali baš Mariju Šerifović za mentora?

– Sve članove žirija maksimalno cijenim i poštujem, ali moja velika želja je bila da radim upravo s Marijom. Želio sam poslušati svaki njen savjet, što je na kraju i urodilo plodom. To se pokazalo i samim time što sam došao do finala i zauzeo sedmo mjesto.

Od čijih komentara ste posebno strahovali tokom takmičenja?

– Svi članovi žirija su izuzetno kompetentni da mene komentarišu dok sam na sceni. Sigurno da ne bi bili na tom mjestu da to istinski ne zaslužuju. Cijenio sam svaku kritiku koju su mi uputili. A najviše sam se plašio komentara Jelene Karleuše, koja je poznata po surovoj iskrenosti. Jelena je velika zvijezda i mogu samo reći – kapa do poda.

Kako je izgledala Vaša i Marijina saradnja i koji savjet ćete dugo pamtiti?

– Svaki momenat proveden s Marijom za mene je poseban. Većinu njenih savjeta pamtim. Posebno bih izdvojio savjet kada mi kaže: „Pjevaj na bini, opusti se i nemoj da se zgrčiš. Nemoj razmišljati o svakom detalju kako ćeš otpjevati. Izađi i otpjevaj kao da pjevaš za sebe, nema veze i ako se desi neka greška, bitno je da otpjevaš onako kako se ti osjećaš“.

Često ste dobijali kritike zbog reportoara koji ste izvodili tokom takmičenja. Kako sada na to gledate?

– Moj repertoar koji pjevam na nastupima je raznolik. Imam neki unikatan pjevački stil. Želio bih spomenuti moj bend „Sandžak Tapani“. Mi smo prepoznatljivi sami po sebi i publika nas je prihvatila. Svaki naš nastup nakon takmičenja je bio maksimalno popunjen. Čisti sam narodnjak i ne bih muzički da zalazim tamo gdje mi nije mjesto.

Da li Vas je popularnost promijenila?

– Nimalo me nije promijenila. Nikada se ne mijenjam.

Jeste li zaljubljeni i jeste li pronašli svoju posebnu osobu?

– Ne bih želio svoj privatni život da izlažem u javnosti. Volim da imam svoju intimu i uživam u tome.

Koja uspomena iz takmičenja će Vam ostati urezana u sjećanje?

– Za mene je cijeli period takmičenja zaista poseban i lijep. Ne bih mogao izdvojiti neki trenutak, jer su svi zaista bili predivni.

Jeste li sklopili neka prijateljstva s ostalim kolegama iz takmičenja, možete li nekoga izdvojiti?

– Naravno da smo međusobno sklopili jaka prijateljstva. Inače sam komunikativan lik i stvarno ne želim da se nekome zamjeram ili svađam. Zaista sam sa svima ostao u odličnim odnosima.

Dječački san

Možete li sebe vidjeti na estradi?

– Da se ne vidim na estradi, ne bih ni išao putem kojim sada idem i ne bih se ovoliko trudio da ostvarim svoj dječački san. Jedan stari čovjek mi je rekao: „Ne takmiči se tamo gdje ne možeš da pobijediš“. Tom krilaticom se i dan-danas vodim.

Koje misli su Vam prolazile kroz glavu dok ste bili na sceni?

– Osjećaj na sceni je neopisiv. Samo sam želio dati svoj maksimum i pokazati se u najboljem mogućem svjetlu, ali to je i nemoguće. Kada smo na sceni, nešto nam se desi u glavi i ne možemo biti ono što, ustvari, jesmo.

Čime se najviše ponosite?

– Sobom i svojom porodicom. Ponosim se time ko sam i odakle dolazim.

Koje su Vaše mane, a koje vrline?

– Najveća mana mi je što mnogo vjerujem ljudima, lakovjeran sam i to me mnogo koštalo u životu. A vrlina? Nezahvalno je da sam o sebi govorim u tom kontekstu. Ali, mogu reći da sam dobrica i uporan, ne odustajem lako. Borim se kao lav.

Da možete vratiti vrijeme, biste li nešto promijenili?

– Ne bih ništa promijenio kad je riječ o mojim postupcima. Jedino bih možda promijenio mišljenje o nekim ljudima. Uvidio sam koliko ima lažnih osoba i prijateljstava. Nisam znao da su pojedini ljudi ovoliko surovi.

Kada publika može očekivati nove projekte?

– Moja pjesma je uveliko u pripremi. Publika je može očekivati za mjesec do mjesec i po maksimalno. Mogu da kažem da meni ta prva pjesma već „miriše“ na hit, jer je posebna i nije nešto što se do sada moglo čuti. Ono što ostaje isto jeste moj bend, koji ne planiram mijenjati. Mi smo, prije svega, veliki prijatelji, pa tek onda kolege.

Šerif Konjević i Muharem Serbezovski

Ko Vam je muzički uzor?

– Najviše volim pjevati pjesme Šerifa Konjevića, što je, vjerovatno, publika i primijetila. Također, volim pjesme Muharema Serbezovskog, tako da, ako moram nekoga izdvojiti kao muzičkog uzora, neka to budu njih dvojica.

Sa kim biste željeli snimiti duet?

– Već je uveliko u pripremi duet s osobom s kojom sam želio snimiti. Ne smijem više ništa otkrivati, ali nadam se da će se pjesma svidjeti publici?

Ludi provod ili mirna večer s dragom osobom?

– Biram mirnu večer. Inače sam osoba koja u privatnom životu voli mir i tišinu. Svakodnevno doživljavam ludi provod kada sam na svirkama, tako da mi pored toga zaista više ne treba.

Osjeti li se razlika u tome kako Vas publika prihvata sada nakon takmičenja?

– Kada izlazim sa svojim bendom na binu, ta euforija koja se osjeća u zraku i oduševljenje publike je nešto što moju dušu hrani. Čast koju mi publika poklanja je nešto o čemu sam još kao dječak maštao. Mogu slobodno reći da se moji dječački snovi polako ostvaruju. Uživam u ovome što radim i svakodnevno se zahvalim Bogu za sve što mi je podario. Ja sam tek na početku, ali, kao što sam već rekao, borim se kao lav i idem na sve ili ništa.

Umara li Vas popularnost?

– Uživam u svakom trenutku svoje popularnosti. To mi daje snagu da se još više trudim i budem još bolji. Sretan sam kada vidim da me publika želi i da im se sviđa sve što radim.