Safet Sušić danas slavi 60. rođendan: Ime koje će biti upisano zlatnim slovima u bh. fudbalu

Safet Sušić Pape, bivši selektor nogometne selekcije BiH danas slavi 60. rođendan, piše novinska agencija Patria.

On je prvi selektor kojem je uspjelo da odvede Zmajeve na neko veliko takmičenje i iako nastup u Brazilu nije završio kako je planirano, Pape će ostati upisan u historiju bh. reprezentativnog fudbala.

– Sretan rođendan želimo Safetu Sušiću, najboljem igraču u historiji Bosne i Hercegovine i drugom najboljem strijelcu Fudbalskog kluba Sarajevo. Pape je u dresu bordo kluba, postigao 96 golova – kaže se u čestitki FK Sarajeva.

Inače, Pape je bio jedan od najboljih fudbalera Evrope i svijeta u svojoj generaciji. Karijeru je započeo u Krivaji iz Zavidovića, gdje je već sa 16 godina počeo igrati u prvom timu.

Sezonu 1972/73 počeo je kao igrač FK Sarajeva, prvo kao junior da bi 3. avgusta 1973. debitovao u prvoj postavi seniora.

1979. Safet Sušić je izabran za najboljeg sportistu BiH i za najboljeg fudbalera Jugoslavije. 1981. dobija Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva.

Nakon sjanih izdanja u nacionalnom dresu i FK Sarajevo, i nakon što je ispunio zakonsku normu od 28 godina starosti potrebnu za odlazak u inostranstvo, za Sušića je nastala prava potjera od strane najvećih evropskih klubova. Posao sa Interom je već bio dogovoren i Sušić je navodno potpisao predugovor međutim u sve se umiješao Torino sa boljom ponudom i nakon što je Sušić odlučio potpisati za Torino, Inter se žalio fudbalskom savezu Italije i kao rezultat svega Sušić je dobio jednogodišnju suspenziju za dolazak u Italiju..

Početkom osamdesetih, 1982. Safet prelazi u Paris Saint-Germain gdje ostaje 9 godina. I u timu iz glavnog grada Francuske, Sušić ostavlja veliki trag. Jedan je od najvećih fudbalera koji su igrali u klubu. Mnogi PSG navijači tvrde da je najbolji strani igrač svih vremena. 1983. zvanično je proglašen za najboljeg stranog igrača u Francuskoj.

Fudbalsku karijeru je okončao 1992. sa 37 godina igrajuću za francuski Red Star. Po njegovim riječima, jedina neispunjena želja u karijeri je bila da igra za Bosnu i Hercegovinu.

nap.ba

Prethodni članakOvo je 5 seksi poteza koje žena tajno priželjkuje od svog muškarca!
Sljedeći članakIzazov od 30 dana koji će vam pomoći da oživite odnos sa partnerom