Portal 072info

Saglasnost na kreditna zaduženja

Skupština Zeničko dobojskog kantona je nakon šire rasprave na današnjoj sjednici dala saglasnost na kreditno zaduženje Kantonalne bolnice Zenica radi izmirenja obaveza prema dobavljačima. Radi se o iznosu od 16 miliona KM.
Data je i jednoglasna podrška kreditnom zaduženju ZDK po projektu „Plava voda“ u iznosu od 3 miliona i 850 hiljada eura.
Na sjednici Skupštine ZDK vođena je višesatna rasprava o davanju saglasnosti za kreditno zaduženje Kantonalne bolnice Zenica u kojoj su se mogli čuti suprostavljeni stavovi. Primjedbe su upućene od nekih zastupnika DF-a,SDP-a,Stranke za BiH …
Premijer Miralem Galijašević i vršilac dužnosti direktora Bolnice Rasim Skomorac su jasno istakli da nema vremena za odugovlačenje,jer prijeti blokada od strane dobavljača zbog duga koji se gomilao godinama i dostigao iznos od oko 16 miliona maraka. Sada nije vrijeme za priče o investicijama,nego otklanjanju prijetnje stečaja,kazao je Galijašević.
Pri tom je najavio budžetsku podršku kojom će Vlada preko Ministarstva zdravstva učestvovati u vraćanju kredita. Očekuje se i veća tranša za Bolnicu od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja.
Bez veće rasprave, Skupština je jednoglasno dala saglasnost na kreditno zaduženje ZDK po projektu „Plava voda“,po osnovu Zajma zaključenog između BiH i dvije Evropske banke. Učešće ZDK je planirano na iznos od 3 miliona i 850 hiljada eura.
Na samom početku sjednice Skupština je usvojila Nacrte 2 Zakona,o poticanju razvoja male privrede,odnosno pozorišnoj djelatnosti. Ovaj drugi upućen je u javnu raspravu u trajanju od mjesec dana. 

rtvze.ba

Podijelite članak