Portal 072info

Sahranjen kubanski lider Fidel Kastro

Posmrtni ostaci kubanskog lidera Fidela Kastra položeni su jutros na privatnoj ceremoniji na groblju u Santjagu de Kubi, kolijevci revolucije čiji je predvodnik bio. Sahrana je održana nakon što su kubanski zvaničnici u posljednjem trenutku odustali od planova da se ceremonija prenosi uživo na televiziji na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Novinarima međunarodnih medija je zabranjeno prisustvo na sahrani, prenio je AP. Povorka sa posmrtnim ostacima Kastra, koji je vladao Kubom 50 godina, napustila je jutros u 06.39 časova Trg revolucije u Santjagu. Povorka je, poslije devetodnevnog odavanja pošte i masovnih okupljanja širom zemlje u čast lidera preminulog 25. novembra u 90. godini, prošla kroz masu od više hiljada Kubanaca koji su izašli na ulice da se oproste od svog revolucionalnog lidera, javljaju agencije.

Iz mase se čulo “Živio Fidel” i riječi nacionalne himne, dok se vozilo u kome je urna sa pepelom kretalo ka groblju Santa Ifigenija, gdje je Kastro sahranjen, nedaleko od mauzoleja u kojem počiva heroj kubanske nezavisnosti iz 19. vijeka, Hoze Martin.

U trenutku kada je povorka stigla na groblje u 07:15 sati po lokalnom vremenu, u Santjagu je ispaljen 21 plotun u Fidelovu čast, navodi AP. Predsjednik Kube Raul Kastro u subotu uveče je predvodio masovni, završni skup u čast svog brata na Trgu Revolucije u Santjagu, zaklevši se pred njegovim posmrtnim ostacima da će braniti bratstvo i socijalizam, prenio je ranije AFP.

Takođe je najavio da će kubanska skupština kasnije ovog mjeseca usvojiti zakon kojim će, po Fidelovoj želji, biti zabranjeno da se ulice nazivaju po njemu i da se u njegovu čast podižu spomenici, biste i statue. “Mnogo sam tužna što smo izgubili oca”, kaže Marta Loida, 36-godišnja profesorka univerziteta koja je sjedela na zemlji držeći sliku Fidela Kastra poslije Raulovog govora.

nezavisne.com

Podijelite članak