Portal 072info

Šain: Našu ekonomiju može spasiti samo vanredna situacija

Screenshot 4 999
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kakve su prognoze oporavka privrede u BiH i drugim državama svijeta, kada konačno prestane ova epidemija i šta je koronavirus, govorio je profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i ekonomski analitičare Željko Šain.

Željko Šain smatra da BiH, “kao privjesak Evropskoj uniji”, zavisi od spoljnih okolnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Kako se budu ponašali naši vanjskotrgovinski partneri, tako će se biti u BiH. Šta EU nam bude dozvoljavala mi ćemo to i raditi. Da budemo realni, po geografskom prostoru, broju stanovnika, GDP-u (bruto domaći proizvod, op.a.) smo jako mala zemlja i zavisimo od vanjskih okolnosti. Više ćemo se ponašati kako drugi kažu nego kako mi hoćemo jer imamo relativnu samostalnost. Naše mogućnosti nisu velike i ograničavajući je faktor to što je velika migracija najsposobnijeg dijela stanovništva, smatra Šain i dodaje da će se taj trend teško zaustaviti.

Lockdown koji nam se dogodio početkom godine itekako je uticao na našu privredu, te je u BiH bez posla ostalo više od 30.000 ljudi. Šain smatra da su se, upravo zato, u kriznim štabovima, pored ljekara, morali naći i stručnjaci za ekonomiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– I to ne samo jedan stručnjak… Mi ni danas nemamo “hitnu pomoć” za ekonomiju. Tadašnje a ni ponovno zaključavanje ne bi bilo rješenje, nego voditi računa o općoj kulturi, mjerama zdravstvene zaštite i ponašanje uskladu zdravstvenim preporukama. Ako se kaže ne može sakupiti preko 50 ljudi na jednom mjestu, a imamo skupove preko 500 ljudi, kome pričamo? Lažemo sami sebe, kaže Šain.

Dakle, trenutno je spas za bh. privredu u Božijim rukama, što indirektno smatra i profesor Šain.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nas može spasiti neka vanredna situacija, koje još uvijek nismo svjesni. Eventualno da se u BiH pronađe nešto od prirodnih resursa, da se, recimo, potvrdi nalazište plemenitih metala i ruda u Varešu, onda to može da oživi ovaj kraj, ili da se, recimo, okrenemo razvoju turizma sa zdravom hranom. Ja vjerujem da se možemo izvući ako struci damo više snage i mogućnosti. Našlo bi se tada rješenje. Rješenja ima, samo se trebaju naši pravi ljudi, na pravom mjestu, zaključuje Šain.

U Međunarodnom monetarnom fondu smatraju da će BiH imati najsporiji oporavak od krize u regionu zbog pandemije koronavirusa. Oni predviđaju da će ekonomija BiH ove godine pasti za 5 posto, a snažan pad BDP-a doživjeće i sve ostale države u Evropi. BiH će se tek 2022. vratiti na nivo ekonomije iz 2019, mišljenja su u MMF-u piše Crna-Hronika.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME