AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Hiljade mladih iz nekoliko različitih gradova u BiH stiglo je na zenički Sajam obrazovanja i zapošljavanja u potrazi za poslom i edukacijom.

Više od stotinu izlagača, preduzeća, institucija, međunarodnih projekata i posrednika u zapošljavanju predstavilo se sa konkretnim programima na jednom od najvećih sajmova ove vrste u Bosni i Hercegovini, “Sajmu obrazovanja i zapošljavanja” koji je ove godine organizovan pod pokroviteljstvom Kancelarije specijalnog predstavnika Evropske unije i ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolu Agency.

Sajam je organizovan u zeničkoj areni, a posjetioci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine imali su priliku susreti se sa poslodavcima, donatorima, ambasadama i agencijama zemalja članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država i aplicirati na gotovo 1.000 otvorenih radnih pozicija na sedam paviljona.

Muamera Keserović stigla je iz Zavidovića na Sajam sa namjerom da aplicira na neka od radnih mjesta.

“Prvi put sam na sajmu ovog tipa i očekujem da ću uspjeti u namjeri da nađem posao”, kazala je Muamera.

Sajam je otvorila ambasadorka Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilleoe. Ona je istakla da je Norveška oduševljena što može pomoći rastu zapošljavanja u Bosni i Hercegovini.

“Najviše nas raduje to što znamo da ovaj sajam nije napravljen za Bosnu i Hercegovinu nego je ona sama učestvovala u realizaciji ovoga projekta. Sporazum je pokrenula međunarodna zajednica, ali prioritet su odabrali ekspreti iz svih društvenih grupa”, kazala je Lilleoe.

Prisutnima su se obratili i otpravnik poslova Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi i ambasador Walter Stevens, predsjedavajući Političkog i sigurnosnog odbora EU.

Više od pet hiljada mladih posjetilo je Sajam, a desetine autobusa pristiglo je u Zenicu iz Sarajeva, Banje Luke, Tuzle i Trebinja. Na Sajam je stigla i delegacija od 50-tak predstavnika iz Evropskog parlamenta u Briselu.

Anadolija