Sakupljeno nevjerovatnih 4,8 miliona KM za liječenje dječaka Gavrila, sve krenulo od Ronaldove trake

Screenshot 1 109
Podijelite vijest

Ministarstvo zdravlja Srbije saopćilo je danas da su osigurana nedostajuća sredstva za liječenje malog Gavrila koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Ostatak potrebnih sredstava je osiguran nakon jutrošnjeg razgovora predsjednika Republike Srbije s predstavnicima Ministarstva zdravlja, javlja RTS.

“Sredstva će biti na raspolaganju porodici odmah, kako bi se maloljetni G. Đ. što prije uputio na liječenje”, navodi Ministarstvo zdravlja.

Za liječenje malenog Gavrila bilo je potrebno osigurati 2,5 miliona eura. On boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1 i neophodan mu je najskuplji lijek na svijetu.

Njegova majka je rekla da su dobili poziv iz bolnice u Budimpešti i da je potrebno da do kraja maja sakupe novac kako bi Gavrilo u junu mogao primiti terapiju.

Podsjetimo, u humanitarnu akciju uključili su se brojni svjetski poznati nogometaši nakon što je Cristiano Ronaldo bacio kapitensku traku na Marakani na susretu Srbije i Portugala.

Kapitensku traku je uzeo vatrogasac Đorđe Vukićević, s humanom namjerom da je iskoristi za pomoć malom Gavrilu. Kompanija Mozzart je odlučila kupiti je za 125.000 maraka i donirati za liječenje malog Gavrila Đurđevića.

Poslije Cristiana Ronalda i Lionela Messija dresove za Mozzartove licitacije poslale su i najveće nogometne zvijezde regiona: Luka Modrić, Edin Džeko, Miralem Pjanić, Ante Rebić, Marko Rog i Nikola Maksimović iz Napolija, zahvaljujući čijem velikom srcu su se akciji pridružili i njegovi saigrači Kalidou Koulibaly, Dries Mertens i Diego Demme.

Gavrilo je rođen 7. septembra 2020. godine, a tri mjeseca poslije rođenja konstatovano je da ima rijetku neuromišićnu bolest SMA 1 (spinalna mišićna atrofija tip 1).


Podijelite vijest