91F6AF38 DA38 4548 92EC E7FF58BB8D3F
AUTOR: K.H.
DATUM: sij 6, 2022 @ 18:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je da su jutrošnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji posljedica radikalne separatističke politike koju provode vlasti bh. entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom, te da su Bošnjaci Janje, kao i Bošnjaci u čitavoj RS, zabrinuti ovim dešavanjem i izostankom snažnije reakcije radi spriječavanja ugrožavanja mira i stabilnosti od strane separatistički orijentisanih ekstremista, piše N1.

“Jutrošnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji posljedica su radikalne separatističke politike koju provode vlasti bh. entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom”, saopštio je Salkić.

Kontinuirana politička i medijska kampanja usmjerena na vrijeđanje Bošnjaka, negiranje države Bosne i Hercegovine, pozivanje na secesiju, predstavljanje Bošnjaka kao prijetnje, ima za cilj pojavljivanje ovakvih napada na Bošnjake, naglašava on.

“Ovo nije prvi oružani atak na džamiju u Janji, koja je porušena od strane srpske vlasti 1993. godine. Zbog činjenice da raniji napadi nisu rasvijetljeni, kao i činjenice da nisu kažnjeni rušitelji džamije, imamo nove napade. Ozbiljno je ovo upozorenje za sve u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici gdje nas može odvesti nekažnjena radikalna separatistička politika Milorada Dodika i njegovih sljedbenika. Bošnjaci Janje, kao i Bošnjaci u čitavom bh. entitetu RS, su zabrinuti ovim dešavanjem i izostankom snažnije reakcije radi spriječavanja ugrožavanja mira i stabilnosti od strane separatistički orijentisanih ekstremista”, piše Ramiz Salkić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Pozvao na rekacije nadležnih i objavljivanje imena počinitelja

Pozvao je nadležne sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju svoje aktivnosti i prisustvo na Drini radi spriječavanja sličnih incidenata koji mogu ozbiljno ugroziti mir u našoj zemlji.

“Trenutno stanje zahtijeva i pojačano prisustvo međunarodnih sigurnosnih snaga na Drini, jer je primjetno pojačano korištenje vatrenog naoružanja tokom vjerskih i novogodišnjih praznika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Pozivam MUP bh. entiteta RS da izađe u javnost sa imenima onih koji su izvršili oružani napad na vjernike i džamiju u Janji i time pokažu svoju nepristrasnost u ovom slučaju”, poziva Salkić.

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, će sutra, 7. januara 2022. godine, u 11 sati posjetiti MIZ Janja, te se sastati sa predstavnicima Medžlisa i predstavnicima Bošnjaka, nakon toga će u džamiji koja je bila predmet napada prisustvovati džuma-namazu i razgovarati sa Bošnjacima Janje, saopšteno je iz njegovog kabineta.

LIDER