Salkić poručio Dodiku: Bh. entitet RS nije, niti će biti država

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je reagirao na izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da Srbi imaju dvije države Srbiju i RS te da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima, da je iskustvo Bošnjaka da Srbi nisu slobodarski narod i da su pripadnici srpskog naroda nad njima u zadnjih 150 godina činili teške zločine, te da bh. entitet RS niti je država niti je druga srpska država.

ČITAJ JOŠ:  Ovako izgleda prva bh. pokretna kuhinja konstruisana u Tešnju

– Koliko god puta da se izreknu neistine treba ih isto toliko puta i demantovati kako oni koji ih govore ne bi počeli vjerovati da govore istinu. Bh. entitet RS niti je država, niti je druga srpska država. To je entitet u državi Bosni i Hercegovini koji postoji na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaka druga tvrdnja ne odgovara istini i na tragu je rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao temelja na osnovu kojeg postoji entitet – poručio je Salkić.

ČITAJ JOŠ:  Ramiz Salkić o odluci NSRS: Ovo je početak rušenja ustavnog poretka

Jedina država

Dodao je da njegovo iskustvo nije da su Srbi slobodarski narod i da su donosili slobodu drugim narodima.

– Naše je iskustvo da su pripadnici srpskog naroda nad našim narodom u zadnjih 150 godina činili teške zločine. Najnovije iskustvo je da su pripadnici srpskog naroda, organizirani kroz Vojsku RS i policiju kao i njihove vojne i političke vođe, presuđeni za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine – istakao je on. 

Srbija je trenutno jedina država koja je pred Međunarodnim sudom pravde presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce.

ČITAJ JOŠ:  BiH pred svršenim činom: Sukcesija ili secesija, a 95 posto državne imovine već je uknjiženo

Ne postoji spremnost

Danas među bosanskim Srbima i u Srbiji, nažalost, ne postoji spremnost na katarzu i suočavanje sa prošlošću, već se, nažalost, provodi glorifikacija ratnih zločinaca.

Ovakvo ponašanje ne doprinosi miru, razvoju povjerenja i stvaranju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini i regionu., zaključio je Salkić. 

GODISNJICA
MARKETING