Salkić: Snovi o dvije srpske države na Balkanu bili su i ostaju samo snovi, RS nikad neće biti ništa drugo do BiH

Salkić: Snovi o dvije srpske države na Balkanu bili su i  ostaju samo snovi, RS nikad neće biti ništa drugo do BiH

Republika Srpska nije dobra ni za Srbe ni za Srbiju, jer predstavlja direktnu poveznicu bosanskih Srba, ali i Srbije, sa onima koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid, kaže Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a kao odgovor članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradu Dodiku.

– Posebno zbog činjenice što današnje političke vođe bosanskih Srba insistiraju na provođenju ideja i ostvarenju neostvarenih ratnih ciljeva o ujedinjenju bosanskih Srba i Srbije u jednu državu. Ovo je sasvim dovoljan razlog za poduzimanje aktivnosti svakog savjesnog državljanina Bosne i Hercegovine da se ovakve retrogradne snage demokratski poraze i pošalju u prošlost, tamo gdje borave i njihovi ideolozi – poručuje Salkić.

Govor na Kozari

Dodaje kako snovi o dvije srpske države na Balkanu su bili i ostaju samo snovi, a “dio Bosne i Hercegovine koji se neopravdano zove RS nikad neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina”.

On ističe da ako se šta treba mijenjati onda je to ime ovog entiteta.

– Zbog činjenice da je naziv entiteta izvor sistemske diskriminacije, kršenja ljudskih prava i sloboda građana ovog entiteta koji nisu Srbi pravoslavci. Sve dok postoji ovakav naziv entiteta Bošnjaci, Hrvati i svi drugi građani koji nisu Srbi biće diskriminirani i neće moći ostvariti svoja prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da zagovaramo i radimo na eliminaciji svih posljedica progona i genocida kao ključnih preduvjeta normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini – zaključuje Salkić.

Naime, Dodik je danas na Kozari, na obilježavanju 80-godišnjice bitke za Kozaru tokom Drugog svjetskog rata, poručio da u političkom procesu Republiku Srpsku treba pripremati za odlučujuću odluku jer BiH, kako je naglasio, nije dobra ni za Republiku Srpsku ni za Srbe.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE