Salkić: U kabinetu ministra Džindića nuđeno mi je milion maraka da se proda gasni biznis

jasmin
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Jasmin Salkić, koji je danas podnio ostavku na funkciju direktora BH-Gasa, iznio je teške optužbe na račun federalnog ministra za energetiku i rudarstvo Nermina Džindića, premijera Fadila Novalića i njegovog savjetnika Gordana Čahtarevića te novog v. d. direktora Mihajla Krmpotića.

Na pitanje ko mu je tačno nudio novac, gdje i za koju uslugu – Salkić odgovara:

“Usluga da se proda gasni biznis, da se preuze Mittal, a novac je nuđen u kabinetu ministra Džindića. Osoba koja je nudila novac se zove Viliam Milovan. To je neki biznismen, kao iz Italije, a iz Novog Sada, koji je htio da uđe u gasni biznis. Treba znati da je gasni biznis najinteresantniji u dijelu kada je riječ o tzv. ravnoj liniji potrošnje, a Mittal ima ravnu liniju. Sarajevo naprimjer ima krivulju zbog različite potrošnje ljeti i zimi”, kaže Salkić.

ČITAJ JOŠ:  Džindić: Pokušao sam riješiti problem, ali nisam uspio…

Dalje kaže da su Džindić i ekipa oko njega pokušali izvršiti izmjenu uredbe.

“Meni su nudili da potpišem tehnički ugovor 2017. ili 2018. Kada sam to odbio u sali Vlade FBiH, onda su mi nudili taj novac. Direktorica KJKP Sarajevogas Bisera Hadžialjević je tog čovjeka i ministra izbacila iz kancelarije kada je rekao da će ga upisati u uredbu o snabdjevaču gasa”, dodao je.

Na pitanje kako je ministar Nermin Džindić reagovao kada mu je ponuđeno milion maraka mita, Salkić odgovara:

“Nikako. Njemu je sve normalno, kao i ovo sve što se sada radi. Njemu je normalno da kaže da će cijena biti 20% niža, a vidite da je skuplje. Imate fakture kod svih parlamentaraca. Dokumenti koje smo slali i za tarife, a nijedna nije dostavljena vladi, nego se lagalo samo da se da neka cijena”, priča Salkić.

ČITAJ JOŠ:  Muhamed Šaćirbegović: BiH je u velikoj mjeri novi Berlin

Sada već bivši direktor BH-Gasa kaže da će se plan na kraju ostvariti tako što će se ići na preuzimanje računa BH-Gasa gdje su milioni maraka.

“BH-Gas ima novac na računu, koji je sačuvan skupštinskim odlukama iz dobiti za Južnu interkonekciju. Ti silni milioni su odvojeni za eksproprijaciju Južne interkonekcije. Kada su slagali vezano za Turski tok i cijene, moju smjenu pokušavaju izvesti mjesecima da bi došli do računa BH-Gasa, kako bi pokrili cijenu koju su slagali građanima, da se ne bi dizala cijena, nego da se to pokrije novcem koji je ranije namjenski odvojen. Ja ne mogu raditi protivazkonito i imao sam pritiske. Sve je prijavljeno FUP-u, htjeli su mi montirati i hapšenje pred kamerama. U FUP-u nisu mogli vjerovati kada su vidjeli sve materijalne dokaze”, kaže Salkić.

ČITAJ JOŠ:  Dario Pekić: Zaštita lične i imovinske sigurnosti građana naš je zadatak

Za kraj kaže da za sve ima materijalne dokaze, kroz fakture i ugovor o tehničkoj saradnji koji ga je čekao na stolu.

“Novi v. d. direktora BH-Gasa Mihajlo Krmpotić je čovjek koji je formirao sindikat s direktorom Sarajevogasa, koji sa savjetnikom Fadila Novalića Gordanom Čahtarevićem pokušavaju da preuzmu gasni biznis i to na kraju prodaju. Oni su uradili glavnu stvar, srušili su Južnu interkonekciju, srušili su američki interes. To je taj interes i lobi srbijanskih firmi sa Džindićem da uđu na tržište cijevima kroz FBiH do Mittala”, zaključio je Jasmin Salkić.

GODISNJICA
MARKETING