salkic
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 3, 2021 @ 18:30
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao je u naselju Večići kod Kotor-Varoši obilježavanju 29. godišnjice zločina nad Bošnjacima počinjenih na području te općine.

NER FIT

Program je započeo dočekom učesnika Marš mira “Tihi hod za veliku bol”, kojim se čuva sjećanje na kolonu Bošnjaka koji su 3. novembra 1992. godine napustili posljednju slobodnu teritoriju na području općine Kotor-Varoš i krenuli na put slobode prema Travniku. Na tom putu je ubijeno 175 Bošnjaka, a njih 90 je stiglo do slobodne teritorije.

Zlo i zločinci nisu kažnjeni

Tokom 1992. godine, na području općine Kotor-Varoš ubijeno je nekoliko stotina bošnjačkih civila, a porodice tragaju za kostima njih 275.

U obraćanju je Salkić istakao da zbog toga što zlo i zločinci nisu kažnjeni danas svjedočimo novim nasrtajima na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja nakon reklame

 – Zbog toga što zlo i zločinci nisu kažnjeni mi danas svjedočimo novim nasrtajima na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ponovo su u prvom planu ratni ciljevi bosanskih Srba o etnički čistom srpskom prostoru – kazao je Salkić.

Naša je obaveza, dodao je, da nikada više u budućnosti ne dozvolimo ovakve zločine nad Bošnjacima i tu je odgovornost na svima nama pojedinačno i kolektivno.

Ranije presude

Za zločine počinjene na području općine Kotor-Varoš, Sud BiH do sada je osudio Bosiljka Markovića na deset godina zatvora, Ostoju Markovića na jedanaest godina i osam mjeseci, Ljubišu Vranješa na sedam godina i tri mjeseca, dok je Mladen Milić dobio kaznu od sedam godina zatvora.

Za ratne zločine nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom Kotor-Varoši, pred Sudom BiH sudi se devetorici bivših pripadnika vojne i civilne vlasti u RS-u, u predmetima “Boško Peulić i drugi”, te “Savo Tepić i drugi – saopćeno je iz kabineta Potpredsjednika RS.

LIDER