Salkica: Obilježimo Bajram dostojanstveno!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

ramazanslika

Danas je zadnji dan Ramazana, tridesetodnevnog mjeseca posta, odnosno uzdržavanja od hrane, pića, loših misli i djela u ima Uzvišenog Stvoritelja. Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH sutra sa izlaskom sunca nastupa Ramazanski bajram, trodnevni blagdan kojeg muslimani dočekuju u radosti i veselju, sa porodicom, komšijama i prijateljima. Bajram-namaz je u 6 sati i 20 minuta. Centralna bajramska svečanost za zenički medžlis je u Čaršijskoj džamiji gdje će bajram imamiti i poruku uputiti muftija zenički Ejub ef. Dautović.

– Bajram je radost u vjeri, radost u dušama ljudi koji su postom očistili svoje srce od mržnje, svoj jezik od ružnog govora, svoje ruke od ružnog posla. Zato neka bajramski dani unesu radost u naše kuće i povežu naša srca u ljubavi i pažnji, – kazao je u bajramskoj poruci glavni imam medžlisa iz zenica Jakub ef. Salkica. Istakao je kako je drugi dana Ramazanskog bajrama i Dan šehida, dan sjećanja na najbolje sinove ove zemlje, koje ne smijemo zaboraviti.

Glavni imam je uputio i poziv da se bajramski dani obilježe onako kako dolikuje našoj tradiciji, te da se ne skrnavi važnost i značaj Dana šehida. – Nema tzv. bajramskih zabava, partija, druženja u ugostiteljskim objektima na način da se vrijeđaju uistinu dostojanostvo vjernika i skrnave važnost naših bajrama, jer je bajram praznik mira i prijateljstva, – kazao je Jakub ef. Salkica.

rtvze.ba