Portal 072info

Salla u svim džamijama u Bosni i Hercegovini za žrtve genocida

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na prijedlog Reisu-l-uleme, Vijeće muftija i Rijaset Islamske zajednice u BiH su usvojili Program vjerskog obilježavanja godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima, koji uključuje klanjanje dženaza-namaza žrtvama Genocida, hutbu, učenje hatme, Jasin-i-šerifa, kelime-i tevhida, Salle, zikra i dove. Ove godine će se po prvi put jednoobrazno u svim džamijama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovim povodom učiti Salla.

Program obilježavanja godišnjice Genocida predviđa da se Salla uči 10. jula, prije ezana za podne-namaz u svim džamijama/mesdžidima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, o čemu će imami i službeno biti obaviješteni.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Također, posebnim Protokolom dženaze za žrtve Prijedora i Kozarca predviđeno je da se Salla uči u svim džamijama Muftiluka bihaćkog svakog 19. jula. Tim povodom Uprava za vjerske poslove Rijaseta pripremila je tekst Salle i audio-snimak, koji uči hafiz Mensur-ef. Malkić.

Salla je u islamskoj tradiciji Bošnjaka oglašavanje nečije smrti, i na ovaj način će se u svim džamijama i džematima odati počast svim nevinim žrtvama Genocida. Salla se uči na arapskom jeziku i ova praksa će se nastaviti i u budućnosti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 27
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Islamska zajednica ima nova pravila: Hutba petkom ograničena na pet minuta

072info.com

Preporuke za kupovinu i klanje kurbana

072info.com

Preporuka IZ-a u BiH imamima i džematima

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6