Portal 072info

Samo 12% žena u BiH koristi savremene metode kontracepcije

U savremene metode kontracepcije spadaju kontracepcijske pilule, kondomi, spirale, međutim, prema riječima stručnjaka, mnoge žene se oslanjaju na nepouzdanu metodu prekinutog odnosa.

Alarmantan je podatak objavljen prilikom obilježavanja 26. septembra, Svjetskog dana kontracepcije, da samo 12 odsto žena u BiH danas koristi savremene metode kontracepcije.

Jadranka Đuranović-Miličić, ginekolog, pojasnila je da je metoda tzv. čuvanja najnesigurnija, ali je na našim prostorima veoma rasprostranjena.

“Od savremenih metoda kontracepcije kod nas su najzastupljenije među srednjom generacijom intrauterina dijafragma ili spirala, a među omladinom to su oralni kontraceptivi”, rekla je Đuranović-Miličićeva.

Ona je upozorila da oralni kontraceptivi štite od neželjene trudnoće, ali ne i od polno prenosivih bolesti. Doina Bologa,  predstavnica Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u BiH, prilikom obilježavanja Svjetskog dana kontracepcije u Sarajevu, naglasila je da je strateški pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju, uključujući planiranje porodice, od velikog značaja ne samo za današnje generacije, već i za generacije koje dolaze.

“Čvrsto vjerujem da se rad na novim i revidiranim strategijama u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja u BiH dešava u pravom trenutku kako bi podržao zemlju na njenom evropskom putu i u realizaciji ciljeva iz Programa održivog razvoja do 2030”, rekla je Bologa.

Povodom obilježavanja u Sarajevu je održana Radionica za strateško planiranje o seksualnom i reproduktivnom zdravlju (SRZ) u organizaciji UNFPA u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom zdravstva Federacije BiH i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Učesnici su se složili da je ključni prioritet entitetskih dokumenata o SRZ obezbjeđivanje univerzalnog pristupa seksualnim i reproduktivnim zdravstvenim uslugama za sve kategorije stanovništva. To uključuje planiranje porodice, kao i integrisanje reproduktivnog zdravlja u cjelokupne nacionalne zdravstvene strategije i programe.

“Svi parovi i pojedinci imaju pravo da donose promišljene odluke o sopstvenom seksualnom i reproduktivnom zdravlju, što uključuje i odluke o tome da li će i kada imati djecu i po kom rasporedu rađanja. Uspješne strategije su one koje kreiraju i na čije se sprovođenje obavezuju stručni zdravstveni radnici koji rade direktno s ljudima”, istakao je dr Mihai Horga, viši stručni savjetnik Istočnoevropskog instituta za reproduktivno zdravlje.

Kako su nam rekli iz UNFPA, u BiH je 2015. godine održana edukacija na temu planiranja porodice, o politikama, strategijama i propisima u oblasti zdravstva koji se odnose na planiranje porodice u BiH, te u organizaciji timova porodične medicine i njihovoj saradnji sa drugim zdravstvenim radnicima.

Interaktivna edukacija je podrazumijevala aktivno učešće 10 ginekologa i 10 ljekara porodične medicine iz cijele BiH.

“Njih 20 postali su treneri i u prošloj godini oni su obučili još 156 ljekara porodične medicine na temu planiranje porodice”, kazali su iz  UNFPA BiH.

Metode kontracepcije:

•        Nepouzdane prirodne metode kontracepcije (prekinut odnos, plodni dani)

•        Kontracepcijske (hormonske) tablete

•        Kontracepcijski flasteri

•        Kontracepcijska injekcija

•        Kontracepcijski implantati

•        Spermicidna sredstva (hemijska kontracepcija)

•        Dijafragme i cervikalne kapice

•        Muški (prezervativi) i ženski (femidom) kondomi

•        Unutarmaterični uložak (spirala)

•        Sterilizacija muškaraca i žene

•        Hitna kontracepcija (pilula za dan poslije)

 

nezavisne.com

Podijelite članak